Радев: Да купим изтребители втора ръка
Радев: Да купим изтребители втора ръка

Румен Радев настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите, които очакваме от САЩ, България да търси самолети втора ръка на лизинг. Това съобщи той след срещата на върха на НАТО. На нея бе обсъдена променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна.

Президентът подчерта, че активно обсъжда този въпрос с премиера Кирил Петков. Защото се оказва, че България трябва чака още 10 години за тях, а това е „ужасно много време“.

„Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота. За да не загубим най-важното – летци, техници, авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма.

Това означава, че ние сме компрометирали и проектът F-16″, заяви Радев.

Той каза, че е поставил този въпрос на Министерство на отбраната. Те трябва да разгледат всички възможни варианти за поддръжка на самолетите ни, като „Русия отпада като опция“. А решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е временно, трябва ни устойчиво решение, категоричен е президентът.

Той е поставил въпроса и пред американския президент Джо Байдън. „Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос“, каза държавният глава. И допълни, че по-късно в четвъртък премиерът Кирил Петков ще обсъди темата с канцлера на Германия Олаф Шолц.

Президентът съобщи още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

„Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност“, подчерта държавният глава.

Той коментира също така, че

сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

„В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП“, посочи Радев.

България е изложила пред НАТО и своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво.

Оценката му на проведеното днес заседание на НАТО е, че никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.
„Една от големите задачи на тази среща беше, че по никакъв начин не трябва да допускаме ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави в момента. Основната цел на Алианса е защитата по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война“, посочи Радев.

По въпроса за доставяне на военно оборудване на Украйна, президентът заяви, че такъв призив няма в НАТО и това е решение на отделните държави.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви