Изграждането на нов корпус към ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ да бъде включено в капиталовата програма на Община Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде аргументирано от него на предстоящата сесия на Общинския съвет.

По предложение на жители на „Сарафово“ ще бъде открита и специална дарителска сметка към училището за изграждането на новата учебна база. Това ще даде възможност администрацията и обществеността да обединят усилия за постигането на тази цел в името на децата и тяхното добро образование.

На сметка: ОУ „ХР. БОТЕВ“ КВ. САРАФОВО IBAN: BG47SOMB91303124014200 BIC: SOMBBGSF

граждани и фирми могат да даряват средства за пристрояването на училището.

От една година Община Бургас търси възможности за финансиране за изграждането на допълнителна пристройка към училището.

Администрацията поиска финансиране от Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите. Планът беше включен и в представените пред депутатите от 47-то Народно събрание 28 проекта на Община Бургас, които очакват финансиране.

Тъй като няма европейска програма, по която да се кандидатства с проекта, а е необходимо спешно строителство на нова сграда, изграждането ще започне със собствени средства и кредит, както и със средства от дарители.

Ако по време на строителството бъдат отворени европейски програми, Община Бургас има готовност да кандидатства веднага за финансиране, за да отпадне нуждата от кредитни и дарителски средства.

„Осигуряването на нови учебни пространства е наложително заради увеличаването на учениците в ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ с всяка изминала година. Искания за това са постъпвали от ръководството на училището и представители на родителската общност“, каза кметът Димитър Николов.

Децата, които завършват четвърта група в детска градина през 2022 година, са 50. Това означава, че в първи клас за новата учебна година ще постъпят най-малко две паралелки, а ще излезе една паралелка първи клас.

През последния месец кв. „Сарафово“ е предпочитано място за жилищно настаняване и от украинските граждани, предимно с деца в ученическа възраст със статут на временна или международна закрила. При директора на училището са депозирани молби за постъпване във всички класове.

Поради липса на места децата се пренасочват и пътуват до Бургас. За решаване частично на проблема с приема на ученици за следващата 2022/2023 година ще се наложи трапезарията за обедното хранене и физкултурния салон да бъдат ремонтирани и да се обособят като класни стаи.

Предвижда се новият корпус да се състои от две части – триетажна постройка и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със санитарен възел и помещение за архив. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички нива се предвижда изграждане на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви