Над 1000 души са в списък на чакащите да получат статут на временна закрила украински граждани. Единственият пункт в Слънчев бряг не може да се справи с наплива, а хотелиерите настояват за удължаване на срока за регистрация или за облекчен режим.

„Ние започнахме да настаняваме бежанци от 7 март, към момента имаме 1340 души, от които 430 са деца. Имаме всичко необходимо да осигурим безопасното им пребиваване при нас, справяме се с отоплението, осигуряваме три основни хранения на ден“, обясни хотелиерът Христо Караилиев.

„Системата за регистрация на лица, търсещи временна закрила, започна да работи тази седмица, за сега успешно са се регистрирали четирима души“, добави той.

Елена Андонова предоставя един от хотелите си за пункт за пункт за помощи за бежанци, настанила е и над 200 човека.

„Процесът на регистрация и при нас е много бавен, хората са записани всички в един списък, който се съставя пред полицията. Това са чакащи за издаване на статут за временна защита. Трябва да се намери вариант този процес да се облекчи, дори с помощта на хотелиерите“, прeдлага тя.

„Разчитаме на институциите да ускорят максимално процедурата за издаване на документи за временна закрила, тъй като трябва да се намери спешно решение“, отбеляза и Христо Караилиев.

Част от хотелиерите са изпратили писмо до министрите на туризма и на икономиката. Техните предложения са от програма, по която ще бъдат подпомогнати, да отпадне изискването бежанците да имат документ за временна закрила.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви