Фаровете се лакират. Като ноктите, но не съвсем
Фаровете се лакират. Като ноктите, но не съвсем

Един от най-разпространените методи за възстановяване на фаровете е премахването на помътнелия горен слой на пластмасата с паста и нанасянето на лак върху изчистената повърхност. Начинът, по който се прави това, обаче може да доведе до тотално разрушение на фара. И принудителна замяна с нов.

Неведнъж подробно сме описвали подобна операция и сега няма да я повтаряме. Въпреки това, преди да започнете процедурата, си струва да знаете една интересна подробност, която често се пренебрегва. А тя е, че нанасянето на нов лак може да доведе до много неприятни последици. И тук сръчността и опитът нямат нищо общо – проблемът е в лака.

За да избегнете изключително неприятните последици, като напукване на фаровете, просто трябва да изберете правилния състав, който ще възстанови външния вид и функцията на оптиката, без да я разрушава. За стъклени фарове (някога имаше и такива) всеки лак наистина ще свърши работа. Но за пластмасите, от които сега са направени повечето фарове, е необходим единствено аерозол от две части.

Само двукомпонентен лак ще позволи операцията да се извърши без проблеми и без последствия. Просто казано: без спрейове и готови формулировки. Възможно е да възстановите покритието само с помощта на аерограф, като предварително сте смесили двата компонента на лака в необходимата пропорция. В противен случай има голяма вероятност от напукване на оптиката, което в крайна сметка ще доведе до принудителна подмяна.

Между другото, има гланцови лакове, има и матови, следователно, за да извършите операция за възстановяване на оптиката, имате нужда само от лъскав лак. Но това не е всичко: неправилният лак, под въздействието на естествената топлина от лампите, може да започне да се люпи, създавайки грозни петна. Това може да не се случи веднага, а след известно време.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви