Маслото на двигателя - следете му нивото
Маслото на двигателя - следете му нивото

Съвременни двигатели с турбокомпресор и директно впръскване на горивото консумират голямо количество масло, което при по-сериозни натоварвания излиза през турбината и буталните пръстени. Дори новите агрегати изискват редовно добавяне на смазка. От водача се изисква да проверява нивото на маслото ежеседмично, но не всеки знае как да го направи правилно и отлага доливането. В резултат на това нивото на двигателното масло може да падне катастрофално, което ще доведе до „маслен глад“.

С какво се проверява маслото
Всички автомобили имат дълга пръчка, с която можете да проверите нивото на маслото. На дъното му има малка платформа с дължина около 2,5 см, която има грапава повърхност и две линии, показващи горното и долното ниво на течността.

Обикновено маслото се задържа в тази зона и шофьорите определят нивото по следите, които оставя.

Това обаче невинаги е надежден показател, тъй като има някои правила, които трябва да се спазват.

Как трябва да бъде паркирана колата
Автомобилът трябва да бъде паркиран на равна повърхност. Ако е паркиран надолу или стои наклонено, защото едно от колелата му е дупка, тогава маслото ще се отцеди отстрани на картера и ще стане невъзможно да се измери точно нивото му. В тези случаи измервателната пръчка показва по-малко течност. Тогава при доливане има голям риск от превишаване на нивото на маслото.

Двигателят не трябва да е студен
Невъзможно е да се измери нивото на маслото на студен двигател след дълъг престой. Факт е, че при охлаждане маслото се свива малко, намалявайки по обем. Освен това то напуска системата за смазване и се събира в картера. Затова е най-добре да проверите нивото на маслото след пътуване. Изключвате запалването, отваряте капака и изчаквате няколко минути, докато пръчката изстине и маслото по стените се събере в картера.

Трябва обаче да сте внимателни, защото в двигателното отделение има много горещи части, които не трябва да се докосват с ръка. Най-добре е да се въоръжите с парцал или ръкавици и да вземете сондата с тях.

Двигателят не трябва да работи

Невъзможно е да се направят точни измервания на маслото при работещ двигател.

В този случай има сериозен риск капки от смазочната течност да излетят от гърлото на дюзата. Това може да доведе до неприятни последици за човека, който се опитва да измери маслото.

Как се проверява измервателната пръчка
Синтетичното масло има тенденция да пълзи нагоре по пръчката, което нарушава точността на измерването. Затова и самата пръчка трябва да бъде извадена и избърсана с чиста кърпа. След това пръчката се прибира в двигателя и след няколко секунди можете да я издърпате отново и да наблюдавате нивото.

Правилното ниво е, когато следата от смазката е приблизително в средата на измервателната платформа. Разстоянието от горната част до дъното е еквивалентно на около 1 литър течност. Ако маслото е спаднало до минималната маркировка, тогава е необходимо да добавите половин литър, за да върнете нивото към нормалното.

Електронни измерватели
Някои превозни средства имат електронни измерватели на нивото на течностите. Те са напълно автоматизирани и предават данни на екрана на централната мултимедийна система. За да измерите, трябва да отидете в менюто и да намерите съответния елемент. Това работи, само когато двигателят е изключен.

Норми за консумация на масло
Двигателите с турбокомпресор с високо натоварване консумират най-много масло. При пикова тяга турбината достига праг от 20 000-30 000 оборота и изисква голямо количество смазване. Поради тази причина при спортен стил на шофиране маслото изчезва значително по-бързо. При активно шофиране производителите на двигатели с турбокомпресор препоръчват доливане на картера с литър масло на хиляда километра.

Според стандартите на производителите за най-разпространените 1,6-литрови бензинови агрегати, консумацията на масло в района на 0,5% от потреблението на бензин се счита за нормална. По този начин, ако годишният пробег на автомобила е 15 000 км, водачът трябва да добавя масло в размер на половин литър всеки месец, което е приблизително 0,4 литра на 1000 километра.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви