Постоянното повишение  цените на газта и рефлективното задействане на каскадна верига от кризи свързани с нея, като се започне от   поскъпване на електроенергията, до  рязкото повишение цените за производство и потребление. Повдига множество въпроси за търсенето на други  алтернативни източници, които биха дали на страната ни енергийна независимост и  стабилни цени на електроенергията.

Според много нергийни експерти най-сигурната инвестиция, която ще е изгодна за страната ни е в Ядрената енергетика и завършване на проекта за нова АЕЦ – Белене. Според други бъдещето е на възобновяемите източници на електроенергия.

Сравнение с възобновяемите източници на електроенергия можем да разглеждаме и ядрената енергетика, като такъв източник.

В България АЕЦ – Козлодуй покрива 35% от енергийните нужди на страната, което е крайно недостатъчно, за да се установи устойчивост на цените за електроенергия и покриване нуждите на производство, и потреблението.

За повече експертна информация от BurgasNews потърсихме ядрения  – специалист Александър Колев.

Той е завършил магистратура по ядрена енергетика в Техническия университет – София. Работи в комисията по ядрено регулиране , като експерт вече 8 години.

Г-н Колев, нека започнем с въпрос, около нашата АЕЦ-Козлодуй. На какъв капацитет работи в момента централата? Колко блока работят?

 В момента работят 5 и 6 блок на сто и четири процента мощност. Това е заради модернизацията, която претърпяха. И от сто процента повишихме на сто и четири.

АЕЦ -Козлодуй колко процента покрива от общото потребление на електроенергия в държавата?

 На годишна база над 30%, в зависимост от периода на годината, защото  предимно се работи почти 11 месеца годишно. Има около 40-45 дни планов годишен ремонт. Него го изключваме. През което време се зарежда с гориво за новата кампания. Тоест за още една година. Извършват се ремонти по блоковете и други неща, които периодично се подменят.

Какво ще кажете за твърденията на политици от опозицията, които категорично заявяват, че през април влизате в планов ремонт. И частите се доставят само от Русия. Заради санкциите и анти руската политика имало опасен сценарий да не получим такива части? Как ще коментирате това? А през септември ви очаква нов планов ремонт. Има ли реална опасност да се окажем с една неработеща АЕЦ?

 Не е точно така. По принцип горивото се доставя от Русия. Имаме гориво за няколко години напред. За проектите, които се извършват в нашата АЕЦ, частите се предоставят от различни компании. Повечето части се внасят от Русия. Но се извършват търгове, а например руските части и оборудване идват с 30% мито, такса и 20% ДДС. И понякога излиза по-скъпо. И някоя друга компания може да спечели договора за ремонт. Но това е в повечето случаи за неядрената част на централата – турбинна зала. За ядреното реакторно понякога с пряко договаряне се закупуват материалите. В тази област може и друга компания, различна от руска, да осигури оборудване. Но на този етап няма никакви проблеми с доставяне на оборудване от руска страна. Никога не е и имало.

Добре , а с тези санкции които наложи нашето правителство на Русия. При влизане в планов ремонт и те все пак откажат оборудване . Какво правим тогава?

Те никога няма да откажат части. Например в Украйна повечето централи работят предимно с руско гориво. Някои работят и с американско. Но въпреки техните взаимоотношения днес, те никога не са имали проблем. Компанията, която произвежда гориво – дъщерна фирма на „Росатом“, никога не е оказвала гориво.  Има и такива споразумения на ниво ООН. Защото самата ядрена организация на световно ниво е под шапката на ООН. И там всички държави са се подписали и има такова споразумение, че всяка една държава, която зарежда атомни централи и реактори е длъжна да доставя гориво на трета страна. И части съответно.

А ако се стигне все пак до там? Винаги има първи път?

Никога не се е стигало до там. Дори сега в Украйна те не са отказали доставка или оборудване. По принцип ядрената енергетика се води независим източник от гледна точка на доставка на горива. Тъй като компаниите, построили централи извън пределите на собствените си държави, са задължени да осигуряват ядрено гориво и необходими части. Тук става въпрос и за репутация. Ако „Росатом“ откаже да достави материали на някоя друга държава, никой няма да иска да сключва договори с нея. А в момента „Росатом“ строят ядрени централи в над десет държави по света. И в Китай, Иран, Унгария, Турция и т.н.

А какво става с нашата втора атомна централа, която за момента е в явен застой? Защо? Какво се случва АЕЦ –  Белене?

Ами има доставено оборудване по ядрената част на централата. То се намира на площадката на АЕЦ-Белене. Не е пълен комплект. Някои части, които сме платили, не са доставени.

Не са доставени от кого?

 От руска страна. Явно има проблем по веригата на оборудването. Може и това оборудване, което трябва да е тук, да се съхранява някъде в Русия. Това не мога да Ви кажа, защото това са търговски отношения между две държави и е нормално да не знаем.

Има ли нужда България от втора атомна централа, според Вас? Около тази дилема се завихрят периодично големи спорове.

 Да, със сигурност…

Някои от управляващите, опозицията и енергийни експерти считат, че един-два блока към площадката в Козлудуй, би излязло по-евтино и ефективно. Има ли нещо вярно в тези твърдения?

Да, има за седми блок избрана площадка, но всичко се изчерпа до там. Никакви други действия няма предприети. Площадката трябва да се лицензира, да се избере проект, по който да се строи, да се сключи договор със съответния доставчик. А проекта в АЕЦ-Белене е на 10 години по-напред като развитие.

Кога може и ще стартира строежа по АЕЦ-Белене? Ще се случи ли това някога?

Хубав въпрос, но трябва да се зададе в парламента на управляващите. Тъй като има проведена тръжна процедура, на която са участвали най-големите ядрени компании в тази процедура. Тези компании са усетили, че става нещо нередно и са сключили договор за процедура за взаимопомощ по между си. Това няма аналог в света. И до този момент няма решение по този въпрос. От страна на правителството. И на предходното също, не само на това.

Де факто искате да ни кажете, че компаниите чакат да „дойде кефа“ на някои хора от нашето правителство? 

Да. Дали да строим централа и кой трябва да спечели търга за строеж.

Някаква информация към кого са се ориентирали до момента?  Накъде клонят везните?

 Това са „Росатом“, Китайската държавна компания, Дженеръл електрик и Корейска компания. Това знаем.

А, Вие, като експерт, към коя бихте се насочил?

 Това може да го реши правителството. В света няма случай, в който компания е правила и проекта, и оборудването и да предостави на друга компания завършването. Нашият проект и оборудване са правени и доставени от Русия. В случая „Росатом“ е направила технически проект и е доставила оборудване. И в един момент да го дадат на друга компания да го строи – това ще е прецедент. Изключено е. Има два опита в историята. Единият е в Австрия – сега атомната централа е музей. Другият е в Словакия, които искаха да довършат сами и вече седем години – никакъв резултат. Два неизползваеми блока.

Как ще отговорите на тези депутати, които казват, че ако „Росатом“ ни построи АЕЦ-Белене, „лягаме  в краката“ на Русия? Пак си оставяме енергийно зависими от нея?

 Ами то по принцип всяка една държава е енергийно зависима. Особено в ЕС. Това е така, защото ние не разполагаме с такива ресурси, като нефт, природен газ, ядрено гориво. Или имаме в малки количества от тях.

Значи все пак ще си останем зависими от Русия?

 Ами в случая не, защото в много други държави са строили централи, но засега не е имало проблем от тяхна страна. Поне до колкото аз знам. Нали Ви казах, че има такова споразумение, сключено в „Международната атомна агенция“. Между другото България е учредителката на тази международна агенция. В България ядрената енергетика се развива от 50-те години на миналия век.

От какво се притесняват, според Вас, политиците в тази посока?

 Ами не знам. Някакви други, геополитически причини, така да ги наречем. Иначе, разсъждавайки логически, най-евтино излизат енергоизточниците от най-близката точка, от които можеш да ги вземеш. В Европа газта идва чак от Русия. В момента най-евтината енергетика е атомната. За държавите, които имат атомни централи, това е голямо преимущество.

Кажете го на политиците, чрез нас: „Трябва да дадете приоритет на ядрената енергия. Тя излиза най-евтино, екологично, без вредни парникови емисии и ще ни направи устойчиви“.

Да. Трябва да се даде приоритет на атомната енергетика.

Построяваме АЕЦ-Белене. И от там нататък – какво? Ще може ли двете централи да покрият на сто процента енергийните нужди на страната? Това ще означава стабилна и относително евтина цена на тока, нали така?

 Да. Почти на сто процента. Но за да се построи една атомна централа е необходимо време. Да речем, ако утре се започне строежа на Белене и се движи в графика, както го правят в Турция, където строят ядрена централа, до пет – шест години може да построят  и двата блока в АЕЦ-Белене.

Значи се предвиждат два блока в АЕЦ-Белене?

 Да, точно така. Два блока. Ние имаме и два реактора за тях, които са на площадката в момента.  

Значи да го повторим за читателите. Двата реактора в Белене и тези в Козлодуй, ще покрият изцяло нуждите на потреблението в страната?

Да. В момента такова ни е потреблението, че варира межди 3 и 5 Гигавата. Ако се построи Белене с двата реактора, двете централи ще достигнат общо 4 Гигавата мощност. Която ще се подържа постоянно. Не е малко.

Това означава евтин ток, който държи твърда цена. Няма да сме зависими от липсата на газ и  покачването на цената и, както в тази ситуация, в която сме днес? Правилно ли съм Ви разбрал?

Да. По принцип производството на електроенергия от природен газ е много по-скъпа. В смисъл от конвенционалната енергетика – въглища, газ, дизелово гориво. Най-скъпо излиза природния газ.

Искате да кажете, че бъдещето е на атома?

 Категорично. Ние не случайно в България се мъчим да достроим Белене вече не знам колко години. Започната е в средата на 80-те години на миналия век. До 91 -ва  година се е строила. Даже първи блок е бил завършен на 65%. Втори блок е бил на 40%.

И сега, какво? Отначало всичко?

Ами да. Площадката е била разчистена, защото на следващия търг, който спечели „Росатом“, предложиха по-ново поколения проект на ядрена централа. И са направили сериозни финансови отстъпки. Искали са да ни излезе по-изгодно. Но е трябвало да се разчисти площадката и да се махне бетона и старото оборудване. Те даже го изкупиха и в момента работи в една руска централа.

Г-н Колев, ако сега правителството реши и даде зелена светлина на строежа, за колко време ще влезе в експлоатация новата атомна централа?  Кога възможно най-скоро ще се случи това?

 Ами, ако няма никакви сериозни проблеми и политически спънки по време на изграждането, за около 5-6 години двата блока ще са завършени. Те се строят паралелно. Абсолютно реалистичен срок 6 години и половина и започват да подават на сто процента електроенергия към енергийната мрежа.

Ако нямахме и АЕЦ-Козлодуй? Какво щеше да е сега? Какви цени на ток щехме да плащаме?

Изваждайки я от „микса“, тока щеше да е по-скъп три-четири пъти, че и повече. В момента компенсациите за бизнеса, които се дават за високата електроенергия, са изцяло от печалбата на АЕЦ-Козлодуй.

Интервю на Янчо Николов   

 

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви