Севан
Севан

Фирмата, чиято зърнена база беше проверена днес от НАП и която беше набедена, че държи зърно с неизяснен произход, изпрати опровержение на информацията, изнесена от министъра на земеделието.

НАП съобщи, че са открити 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнената база на фирмата в бургаското с. Камено. От Агенцията твърдят също, че откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата – собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите.

Във връзка с горепосоченото съобщение държим да отбележим, че фирма „Севан“ ООД оказа пълно съдействие по време на проверката. Наши служители бяха неотлъчно до данъчните инспектори и оказаха всяка необходима подкрепа на органите на НАП. Това съобщават от фирмата.

В рамките на последната седмица бяха извършени няколко такива проверки от Агенцията по зърното, уточняват те.

Част от откритото зърно в силозите на фирмата е придобито от трети лица по силата на търговски сделки, съответно надлежно осчетоводени, а друга част е прието за отговорно пазене от други дружества – зърнопроизводители, които можем да посочим детайлно. На лице е пълно съответствие на съхраняваното количество зърно.

В базата на фирма „Севан“ ООД се съхраняват по 1 млн.тона зърно на година. 90% от тях са пшеница. Базата на фирмата е най-голямата в Източна Европа.

В момента е установено детайлно количество зърно. За всеки килограм от него има съответните документи за придобиване. За тях също има съответните разписки, пътни листи и всички необходими документи.

Според нас, проверката на НАП не е свързана с установяване на данъчни задължения, а с установяване на наличности на зърно в складовете. Това се прави, за да се препятства износа на зърно.

„Категорично възразяваме срещу всички уронващи дружеството твърдения, направени в днешните изявления от министри и органи на НАП относно неустановен произход на зърно“, заявяват от „Севан“.

Според тях държавата прави всичко възможно да стопира износа. Това не е изрично забранено в момента, но пред фирми,  като нашата, се поставят различни препятствия – проверки от НАП, от Агенция „Митници“ и др.

Инвентаризацията на складовете на фирмата приключи сутринта на 18 март, при пълно съдействие от наша страна. Въпреки това и въпреки уверението, че ще ни бъде разрешено да продължим с износа, без никаква заповед или писмено обяснение, нашите камиони бяха спрени, твърдят от „Севан“.

Дружеството има договор, според който в момента трябва да натоварим кораб с пшеница, който се намира в БМФ „Порт Бургас“. Договорът е регистриран в Бургаската търговско – промишлена палата. Купувачът е от страна членка на ЕС.

Десетки транспортни средства със зърно на „Севан“ ООД в момента са блокирани. Корабът стои на кей в пристанището и носи загуби на фирмата. Неустойките са по 30 000 долара на ден. Капитанът на кораба е изпратил протестно писмо, в което настоява да знае причините, поради които е спряно товаренето.

Фирма „Севан“ ООД, както и фирма – купувач, са изпратили писмо до Европейската комисия, с което настояват да се изяснят причините за спирането на износа и блокирането на работата на складовете на фирмата.

„Севан“ ООД е с безупречен търговски имидж както в България, така и в чужбина и създалата се ситуация влияе негативно върху отношенията с нашите партньори, казват от фирмата.

Фирмата е една от най-големите земеделски компании в България и е собственост на братята Артур и Армен Акопян, които държат 96% от дяловете. Освен с търговия (главно пшеница) групата обработва значителни площи със земеделски култури, притежава огромни зърнобази и около 200 камиона.

Работодател е на над 500 служители. Дружеството е със значителен оборот в рамките на 40-те най-големи компании в България и един от най-големите данъкоплатци.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви