Тисулската принцеса
Тисулската принцеса

Мястото е село Ржавчик, Тисулски район, Кемеровска област на територията на Сибирския федерален окръг, част от Руската федерация. Датата е 5 септември, 1969 година. На тази дата започва мистериозната история на Тисулската принцеса.

Началникът на рудния участък Александър Масалигин получава съобщение, че един от миньорите се е натъкнал на необичайна находка – двуметров мраморен саркофаг. Минути по-късно Масалитин известява властите за откриването на мистериозния артефакт. Между миньорите тръгва разговор:
„Ще дойдат и ще ни го вземат. А ние, които сме го намерили, ще останем с празни ръце. Дори няма да ни кажат какво е имало вътре”.

Масалитин дава заповед старинният саркофаг да бъде изваден на повърхността от 70-метровата дълбочина, на която се намира.

Отровна течност
Миньорите тайно се надяват, че са открили заровено златно съкровище. Без да се бавят изчистват мазилката от повърхността на ковчега с размери 250/80/90 и дебелина на стените 15 см. Отварят капака. Остават разочаровани, когато виждат, че в него няма злато и скъпоценни камъни.

Вместо това, там лежи млада жена, на видима възраст около 25-30 години,

която е вперила поглед в небесата и е с широко отворени сини очи. Висока е към 170-180 см. Има чуплива, тъмнокафява коса, която се спуска чак до кръста й. Облечена е в бяла дантелена рокля до под коляното, избродирана с цветя. Самият сандък е пълен със странна розова течност. А до главата на красавицата е открита малка черна метална кутия с размери 25×10 см, за която никой никога след това не казва нищо, но някои източници твърдят – приличала на модерните смартфони.

Един от миньорите потопява пръст в течността и я опитва на вкус. Само след седмица той напълно губи разсъдъка си, а през зимата замръзва до смърт край къщата си, търсейки, но не разпознавайки вратата към дома си.

Милиони години
Положената в изровения саркофаг хубавица скоро става известна като Тисулската принцеса. Няколко часа след изваждането на старинния артефакт пристигат група мъже, облечени в еднакви сиви костюми, провикват се, че е „заразно“, за да разпръснат насъбралата се тълпа, качват мистериозната находка на хеликоптер и я отнасят със себе си.

След няколко седмици в Ржавчик пристига професор от Новосибирск, който изнася лекция по повод необичайното откритие в мината. По думите му Тисулската принцеса е на няколкостотин милиона години. Но учените така и не успяват да установят състава на мистериозната розова течност, както и този на тъканите на дрехите, с които е облечена тайнствената красавица.

В местния вестник излиза кратка статия (само няколко реда). посветена на грандиозното събитие. Но се случва нещо неочаквано. Отново се появяват мъжете в сиви костюми, които започват да обикалят сградите и домовете в селото, откъдето конфискуват всички броеве, съдържащи въпросната статия. Обявяват я за „глупава“ и всячески се опитват да насадят идеята, че няма такова нещо и няма никакво откритие. Професорът от Новосибирск и редакторът на вестника са наказани, тъй като са си позволили да коментират събитие, което правителството се опитва да скрие от света.

Находката е обявена за класифициран материал, който не е предназначен за широката публика.

Откритието и изследванията по него са държани в строга, правителствена тайна. Според някои източници всички свидетели на събитието умират мистериозно в рамките на няколко години. Според едни – изпаренията от тайнствената розова течност са били токсични, според други изтребването на свидетелите е работа на КГБ. Някои конспиративни теории предполагат, че Тисулската принцеса е представител на древна напреднала и дори извънземна цивилизация.

Според някои учени тайнствената красавица от мината е погребана дълбоко в земята преди най-малко 800 милиона години. Смята се, че принцесата е живяла и е погребана по време на палеозойската ера, което всъщност е много преди да се появят динозаврите и много преди планетата да формира въглища.

Още саркофази
Четири години по-късно в Ржавчик пристига многочислена експедиция от специалисти и работници, които започват мащабни разкопки в околността край мястото, където е открит саркофагът с Тисулската принцеса. Районът е отцепен и охраняван от войници, чиято задача е да държат надалече любопитните местни жители. Те били официално предупредени, че, ако се приближат до мястото на разкопките „ще имат големи неприятности“.

Случва се така, че няколко подпийнали войници се отбиват в селото, за да си допият. Езикът на единия се развързва и той съобщава, че са намерени още три мистериозни саркофага, подобни на първия.

Загадката, която остава неразкрита и до днес, е как и в какво е било съхранено и капсулирано тялото на Тисулската принцеса така, че да достигне в цялостен и непокътнат вид до наши дни. Тя не изглеждала мъртва, а заспала. Затова мнозина я наричат истинската спяща красавица.

По подобие на случая с мистериозната Тисулска принцеса, на територията на древен Рим археолозите откриват млада жена (предполага се, че е дъщеря на Цицерон), чието тяло било потопено и съхранено в прозрачна течност, с неизвестен произход.

Има такава находка и в Китай. Тялото на млада жена е открито на дъното на саркофаг, пълен с мистериозна течност, която се изпарила моментално след отварянето му.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви