Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият PR на Борисов Севдалина Арнаудова бяха освободени от ареста по-малко от 24 часа след задържането им.

По-рано днес се разбра, че полицията не е поискала те да бъдат задържани за 72 часа, като при това положение решението е на наблюдаващия делото прокурор. Освобождаването им означава, че към момента не им е повдигнато обвинение.

Операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания и изземвания на три адреса. Това съобщиха от МВР във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

За срок до 24 часа в полицията са задържани три лица, които преди това са преминали през медицински преглед в Медицинския институт на МВР.

При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура.

След извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура.

В днешния ден са разпитани и свидетели.

В 10 часа тази сутрин прокуратурата е уведомена с факс за образуваното по случая в МВР досъдебно производство. Два часа по-късно е определен наблюдаващ прокурор.

Няколко часа по-късно наблюдаващият прокурор е отказал да се срещне с разследващия полицай, който да му докладва материалите от досъдебното производство. Дадени са указания те да бъдат входирани в деловодството на СГП.

Към 16.00 часа наблюдаващият прокурор е поскал да се срещне с разследващите полицаи. Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа.

При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

МВР не е предложило постоянен арест за Бойко Борисов. Това научи NOVA. Адвокатът на експремиера Менко Менков заяви, че той още не е разпитан и не е ясно в какво е обвинен.

Благодаря ви много, каза лидерът на ГЕРБ, който беше обграден от привърженици и депутати на партията. Борисов се здрависа с някои от тях.

Притеснявам се, че следващият път ще ме убият, заяви още той и разказа за ареста.

Върнаха ни в комунизма, вечеряме с децата, влизат. След като разтършуваха всичко, децата, къде спят, кошчетата, установиха, че няма нищо и аз мислех, че си тръгват и те с цялото неудобство викат – трябва да ви задържим, разказа Борисов минути след излизането си от ареста.

В понеделник ще депозираме жалба за извършено длъжностно престъпление от министър-председателя Кирил Петков, заяви по-рано адвокат Менко Менков на връщане от прокуратурата.

Менков коментира още, че е абсолютен произвол образуването на досъдебното производство.

Адвокатът обяви, че ще пусне жалба в прокуратурата.

„Никакви материали по делото не са ми предоставени, никой не ме държи в течение“, посочи той пред журналисти по-рано пред деня, след като излезе от сградата на ГДНП, където беше от 11:00 часа днес.

„Никакви разпити не е имало. Нищо не се прави с тях. Стоят на наровете“, коментира той. „Държат ги. Никой нищо не казва“, каза още Менков.

По-късно, на излизане от  Софийската градска прокуратура, Менков каза пред медиите: „Нарушен е чл. 6 от Конвенцията за защита на правата на човека, с тях не се работи и не се извършват никакви действия“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви