Арест Борисов
Арест Борисов

Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова заяви, че вече е определен наблюдаващият прокурор за Бойко Борисов, съобщават от NOVA. Тя не назова неговото име.

По-рано в прессъобщение до медиите от Софийската градска прокуратура съобщиха, че са уведомени от разследващ полицай от Главна дирекция „Национална полиция“, че на 17.03.2022 г. е образувано досъдебно производство – с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания, съобщават от Прокуратурата в прессъобщение до медиите.

Досъдебното производство е образувано за престъпление, извършено в периода от 2014 – декември 2019 г.

Софийската градска прокуратура е уведомена и за задържане за срок до 24 часа на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение.

По-рано днес от прокуратурата заявиха в съобщение до медиите, че с оглед на разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение снощи, че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съгласно еврорегламент компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура. Съгласно българското законодателство при извършване на действия по разследване „по неотложност“ протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. 

През изминалото денонощие след операция на Главна дирекция „Национална полиция“ малко преди 21.00 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, медийният му съветник Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани. Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи още снощи, че държавното обвинение не е било информирано за акцията на полицията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви