МВР дава на прокурор двама бивши министри
МВР дава на прокурор двама бивши министри

След проверка на проекта за изграждане на Национална детска болница МВР дава на прокуратурата двама бивши министри на здравеопазването и директор на държавна компания.

От министерството информират, че проверката е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двама бивши министри на здравеопазването в периода от началото на април до началото на октомври 2020 година и от директор на държавна компания.

Имената им не се съобщават, но предшествениците на проф. Асена Сербезова бяха служебният министър Стойчо Кацаров, който също сезира прокуратурата, а преди него поста заемаше проф. Костадин Ангелов, сменил Кирил Ананиев в кабинета на ГЕРБ.

Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Националния институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо, съобщават от МВР. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга – поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Работата по случая продължава, уточняват от МВР.

Само преди два дни пък от Специализираната прокуратура също обявиха, че се заемат с казуса, след като бившият министър Стойчо Кацаров също подаде сигнал.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви