Елена Гунчева
Елена Гунчева

Парламентът отхвърли законопроект за изменение в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), който бе внесен от адвокат  Елена Гунчева и група народни представители от Възраждане.

„В законопроекта се предлагаха промени по отношение на процедурите в заповедното производство, свързани с връчването на съобщенията и уведомяването на длъжниците по започналите съдопроизводства срещу тях.

С други думи – банките и общините повече да не могат да осъждат длъжниците, без същите да разберат. В законопроекта беше предвидена и по-добра защита на хората в така наречените заповедни производства, които са бързи и не винаги длъжникът дори разбира, че е осъден“, обяснява Елена Гунчева.

В мотивите към законопроекта, в пленарната зала адвокат Гунчева изрично е подчертала, че в тази криза е недопустимо хората да разбират от запори на заплати и сметки, че са осъдени.

„Очевидно банките никога не „плачат“. Знаех, че когато внесохме законопроекта за отпадане на осъждането на длъжниците без тяхно знание, се изправяме срещу мощен враг – банки, ЧСИ, колекторски фирми, общини и държава.

Защото досега само с едно извлечение от счетоводни книги на хора се запорираше заплата, банкови сметки, възбраняваха им се имоти. Длъжникът научаваше когато отиде да си вземе заплатата, че е осъден и вече не може да разполага с парите и имуществото си“, подчерта адвокатката.

Според нейни думи от „Възраждане“ са искали  с тези измененията, които са внесли за гласуване. Всеки да има правото да се защити с пълни права в общото исково производство, без да бъде осъден, а самият той да не знае.

Злоупотребата на банките с незабавното изпълнение е често срещана практика. Не са редки случаите на подобни случаи, а  ЧСИ въз основа на издаден изпълнителен  лист, да погнат веднага длъжника.

Адвокат Елена Гунчева твърди:

„При разглеждането на законопроекта в пленарната зала не бях учудена, че колеги от Демократична България и Продължаваме промяната остро възразиха срещу него. Аргументът им беше, че длъжниците искали привилегии заради своята недобросъвестност!!!

Явно е, че народните представители, гласували против законопроекта, са хора, на които не им се е налагало да вземат заеми до заплата, за да си платят сметките и не им се е налагало да си броят стотинките, както това се налага на значителна част от българския народ.

Прибирайки едни добри заплати някои народни представители, надменно заявяват, че всеки трябва да си плаща сметките и следователно няма проблем да го осъдят без да разбере“.

Елена Гунчева остро обвини свои колеги  от „Демократична България“ за това, че  защитават горещо банките и тяхната „добросъвестност“. Народната представителка изказа открито своето възмущение от това, че някои депутати  дори изказали мнение, че банковите институции трябвало да си съберат парите и да имат ликвидност, защото били потърпевши.

„Интересното беше, че са поискани становища от банките и ЧСИ-тата, но не и от организации, защитаващи длъжниците.

Нито от други, наблюдаващи спазването на гражданските права. Но това не ме учудва в парламент, който работи не за българските национални интереси, а за едни други.“, коментира адвокат Гунчева.

При гласуването на законопроекта за изменение в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК) на „Възраждане“: за измененията са били  15 депутати, против – 83, а въздържали  се 36 народни представители.

„Предстои второ гласуване на законопроекта. И се надявам този път народните представители да проявят разум. Защото сме длъжни да мислим първо за хората, а не за банките!

Не можем в тази криза да оставим българите да бъдат притискани от банки и частни съдебни изпълнители! Не може! И аз приемам това за лична кауза като народен представител!“, апелира адвокат Гунчева към своите колеги в парламента.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви