Клеопатра не е била първа красавица
Клеопатра не е била първа красавица

На 12 август 30 г. пр. н.е. египетската кралица Клеопатра се самоубива в мавзолей в Александрия. В продължение на повече от две десетилетия като последния независим фараон на Египет, тя участва в безмилостни борби с братята и сестрите си, бори се с бъдещия император на Рим и участва във военни съюзи и страстни афери с Юлий Цезар и Марк Антоний.

Тя е запомнена като една от най-блестящите и съблазнителни фигури от древността. Но много детайли от живота ѝ са или неизвестни или замъглени от митове.

Ето някои изненадващи факти за Кралицата на Нил:

1. Клеопатра не е била египтянка
Клеопатра е родена в Египет, но семейният ѝ произход може да бъде проследен до гръцката област Македония и Птоломей I Сотер – един от генералите на Александър Велики. Птоломей поема управлението на Египет след смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е. и слага началото на династия от владетели, която управлява почти три века. Въпреки, че не е етническа египтянка, Клеопатра прегръща много от древните обичаи на страната си и е първият член на династията на Птоломей, който научава египетски език.

2. Тя е била плод на кръвосмешение
Подобно на много кралски династии и Птоломеите често се женят помежду си, за да запазят чистотата на кръвната си линия.

Най-вероятно родителите на Клеопатра са били брат и сестра.

В съответствие с този обичай Клеопатра се жени за двамата по-малки братя, всеки от който служи като неин церемониален съпруг и сърегент в различни моменти от царуването ѝ.

3. Клеопатра май не е била голямата красавица, за която я смятат
Римската пропаганда описвала Клеопатра като безумна изкусителка, която използвала секса като политическо оръжие. Но може би тя е била по-известна с интелекта си, отколкото с външния си вид. Говорила е една дузина езици, изучавала е математика, философия, ораторско майсторство и астрономия. Има и доказателства, че не е била толкова поразително красива, както се е вярвало някога. /Водещата снимка: Възстановка на образа ѝ/. Монети с нейния лик я показват с мъжествени черти и голям нос. Въпреки че според някои историци твърдят, че тя умишлено се е изобразявала с мъжки черти, за да демонстрира сила. От своя страна древният писател Плутарх твърди, че красотата на Клеопатра „не е несравнима“. И всъщност мелодичният ѝ глас и нейният „неустоим чар“ я правят толкова желана.

4. Тя има пръст в смъртта на двама свои братя и една от сестрите ѝ
Борбите за власт и заговорите за убийство са били също толкова сериозна традиция при Птоломеите, както и женитбите между роднини, като Клеопатра и братята и сестрите ѝ не са по-различни. Първият ѝ брат-съпруг Птоломей XIII я гони от Египет, след като тя се опитва да завземе еднолично властта. Клеопатра си връща трона, след като се съюзява с Юлий Цезар, а Птоломей е удавен в Нил, след като е победен в битка.

След войната Клеопатра се омъжва за другия си брат Птоломей XIV, но се вярва, че тя го е убила,

след като той опитал да направи сина ѝ владетел на Египет. През 41 г. пр.н.е. тя е екзекутирала сестра си Арсино, която считала за съперник за трона.

5. Египетската царица живее в Рим по време на убийството на Юлий Цезар
Клеопатра се присъединява към Юлий Цезар в Рим през 46 г. пр.н.е., а нейното присъствие разбунва духовете в града. Цезар не крие, че тя е негова любовница, тя дори идва с тяхното извънбрачно дете Цезарион, а много римляни са скандализирани, който той издига нейна статуя в храма на Венера. Клеопатра е принудена да избяга от Рим, когато през 44 г. пр. н.е. Цезар е намушкан до смърт в Сената. Тя обаче оставя сериозна следа в града. Нейната екзотична прическа и бижутата ѝ от перли се превръщат в модна тенденция, завладяла страшно много римлянки.

6. Клеопатра може да не е умряла след ухапване от змия
Египетската владетелка и Марк Антоний се самоубиват през 30 г. пр.н.е., когато войските на Октавиан ги преследват до Александрия. Докато Антоний се наръгва в корема, методът на Клеопатра не е съвсем ясен. Легендата твърди, че се самоубива след като оставя змия да я ухапе – най-вероятно египетска кобра – но Плутарх признава, че „никой не знае какво в действителност се е случило“. Известно е, че е криела смъртоносна отрова в един от гребените си, възможно е и да се е убола с карфица, потопена преди това в отрова – змийска или друга.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви