Тест
Условия за влизане в страната

ЕС ще приема като доказателство за преболедуване на COVID-19 и документ за бърз антигенен тест. За това се разбраха държавите членки, които обсъждат предложение за удължаване на сертификатите за пътуване в ЕС до 2023 г.

Въпреки, че някои европейски държави отмениха националните си сертификати, документ за ваксиниране, преболедуване или тестване за COVID-19 продължава да се изисква за пътуване от една европейска държава в друга.

Комитетът на постоянните представители официално одобри в петък мандата на Съвета за преговори с Европейския парламент за разширяване на Регламента за създаване на цифров сертификат за COVID на ЕС, след като Европейската комисия предложи използването му да се удължи до 30 юни 2023 г.

Страните членки приемат освен с PCR тестове, преболедуване на COVID-19 да може да се доказва и с положителен антигенен тест. Той обаче трябва да е направен в лицензирана лаборатория и да не е по-стар от 180 дни преди датата на пътуване.

При ваксиниране в повече от една европейска държава, ще се изискват доказателство за самоличност и сертификат за ваксинация, за да могат да се впишат в сертификата всички направени дози ваксина срещу COVID-19, независимо от мястото на ваксинация. Така ще стане възможно отразяването на всички ваксинации, без да е необходимо сертификатите, издадени в различни държави, да се легализират допълнително.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви