Строителство на Младежкия културен център в Меден рудник е спряно. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на представянето на Бюджет 2022 на града.

Причината е, че цената на желязото в момента е с 40% по-висока от тази, което я одобрена по проекта.

„Фирмата строител иска да компенсира повишението на цената, но аз отказах, защото по закон нямам това право. Ако ние финансираме новата цена, то трябва да стана в утрешния ден клиент на разследващите органи и в община Бургас да влязат поемни лица. Законът не ми позволява“ , поясни Николов.

Кметът призна, че подобен проблем има и при други строителни обекти в града, включително новостроящи са детски градини.

Пътноподдържащи фирми са отказали да изпълняват възлагания заради новите цени. Същото са направили и от фирми по зелена поддръжка.

Подобни фирми са повече от 10, но те ще се увеличават. Сутрин като се събудя и видя новите цени на някоя суровина или енергиен носител, вече знам, че фирмите са калкулирали своите разходи и ще кажат, че няма да направят това, което искаме. Това е проблем в цялата страна“ , поясни кметът.

Той е взел решение големите капиталови инвестиции в Бюджет 2022 да не стартират в рамките на първото полугодие.

Има неизвестност къде ще спре тази точка на кипене с цените. Това ни кара да бъдем предпазливи. Ще се наложи за определени проекти да обявим нови обществени поръчки. Сега в Бургас фирми масово отказва да изпълняват договорите си с фиксираните цени от преди 2-3 години. Дори асфалтовите бази на работят. Никой не знае каква ще е цената на строителните материали“ , поясни Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви