„Не бива да спираме руски танкери с нефт, ядрено гориво и пропан бутан“, заяви днес в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев. „Тези ограничения, които евентуално биха могли да бъдат наложени и които съгласувахме като Министерство на транспорта, не бива да касаят нефтопродукти, газ, пропан-бутан и ядрено гориво. Как тогава остава да бъде ограничено? Някои конвенционални доставки на материали и суровини, които така или иначе биха могли да бъдат доставени и чартирани с друг флаг. По интересната част е, че много руски кораби работят под друг флаг, много руски предприемачи и собственици на стоки, товари и ресурси, не са всъщност с руски флаг“, обясни Събев.

Той беше днес в Бургас заедно с цялата парламентарна комисия по транспорт и обсъди бъдещето на морската индустрия с местната власт и бранша. В дискусията участваха председателят на транспортната комисия в НС Борислав Гуцанов, заместникът му и депутат от Бургас Златомира Карагеоргиева – Мострова, народният представител инж. Петър Кънев, депутатите от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски, Димитър Ташев и Благовест Белев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Стойко Танков, директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов, изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов, директорът на ДППИ Анна Натова, изпълнителният директор на Пристанище – Бургас Диян Димов, концесионерите на частните портове, представители на бранша и общински съветници.

Една от темите, разбира се, беше войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия. „Във войната няма печеливши, смятат се само загубите. Надявам се, икономическата блокада ще принуди Русия да спре войната“, каза министър Събев. От неговото министерство са дали съгласувателно писмо за допълнителни санкции, които могат да бъдат наложени след решение на Европейската комисия спрямо плаванията на кораби на Русия.

Министър Събев бе в Бургас, за да участва в дискусия на тема „Устойчива синя икономика чрез развитие на пристанище за обществен транспорт Бургас“, която се проведе в зала „Форос“ на Конгресния център. В рамките на форума бяха обсъдени също и настоящи и бъдещи перспективи на пристанището за обществен транспорт Бургас, морският туризъм, свързаност и яхтинг, нивото на търсене, спасяване и аварии в български териториални води, както и изпълнението на европейски екологични норми.

Това е тратата поредна среща с представители на морската индустрия. Форумът е продължение на предприетата политика на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев за развитие на синия сектор у нас. Това е втората подобна среща. Първата е била във Варна. Министър Събев заяви още, че автомагистрала „Черно море“ няма да бъде само връзка между Бургас и Варна, а връзка между Истанбул, Бургас, Варна и Констанца, за да се привличат и турски туристи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви