Близо 1500 са украинските бежанци в Свети Влас от началото на военния конфликт до момента. Те са от различни градове – Харков, Киев, Кременчук, Лвов, от всички точки на Украйна.

В Свети Влас предимно са настанени майки с деца, малки бебета, има и възрастни хора. Приютени са в частни къщи и апартаменти, вилни комплекси, хотели. Има и украинци, които са се настанили в бази и квартири за собствена сметка и такива, които са се завърнали в имотите си, закупени в курортния град.

В Свети Влас има два пункта за събиране на помощи за бежанците. Помощите се раздават на пристигналите в града и околните населени места украинци. Засега има недостиг на одеяла, топли завивки, обувки, храна.

„Срещнахме голяма солидарност от много хора. Благодарим на всеки проявил милосърдие и човещина в тези изключително трудни и тежки времена“, каза кметът на Свети Влас Иван Николов.

В хотел „Роял Палм“ в Свети Влас са настанени 120 бежанци. Седемдесет процента от тях са от Одеса. Базата отвори врати извънредно за да приюти, бягащите от войната. Очаква се днес да пристигнат роднини на вече настанените в „Роял Палм“ украинци. Става въпрос за още около двайсетина души. Утре в Свети Влас също се очаква да пристигнат бежанци.

В Свети Влас е осигурено помещение за безплатни спортни и образователни уроци за деца бежанци. Заниманията са всеки вторник и петък.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви