Младенци е празник в народния календар, който чества се на 9 март и съвпада с църковния празник Свети 40 мъченици. На този ден жените, особено бременните, не вършат домакинска работа. Рано сутринта те донасят прясна вода от реката или кладенеца и напръскват с нея къщата и двора.

Месят се от предната вечер обредни хлябове – младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се приготвят главно в Западна България. Те са четиридесет на брой и представляват кукли, нашарени с цев, като пъпките напомнят зърната на шарката.

Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата, а които останат се раздават на съседските деца. Младите булки носят от тях на родителите си, на кръстника и на девера си.

Вярва се, че на този ден излизат змиите.

Който убие змия, взема главата ѝ, слага в нея семки босилек и ги посажда. Този босилек се употребява като цяр. Ако с него се накичи мома, момците ще лудеят по нея и няма да я ловят магии.

Празникът на Свети 40 мъченици е свързан и с представата на българите за настъпващата пролет.

Народната вяра гласи, че на този ден Господ забива 40 или 140 нагорещени шиша в земята. Той удря с тях земята, за да се затопли.

Хората вярвали, че на този ден слънцето вече се обръща към лято.

На празничната трапеза на този ден се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред – паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: „Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача“.

На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите

Имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви