Това, че храната е здравословна, не означава, че трябва да я консумирате в неограничени количества и че не можете да качите излишни килограми от нея.

Поради тази грешка мнозина попадат в капана, да речем, на плодовете и зеленчуците, без да осъзнават, че дори тези храни, ако се приемат неконтролируемо, могат да бъдат вредни.

Ето някои от въпросните храни и защо:

1. Банани

Консумацията на твърде много банани може да причини кариес. Подобно на захарта, този плод може да произвежда бактерии, които увреждат зъбите. Добрата новина обаче е, че количеството захар в бананите е по-малко концентрирано.

Ако изядете много зрели банани, може да изпитате и главоболие, тъй като зрелите банани съдържат много тирамин, който може да предизвика мигрена.

Два банана на ден се считат за здравословно количество.

2. Сирене

Големите порции сирене увеличават риска от сърдечни заболявания. Този тип храна е богата на наситени мазнини, за които е известно, че причиняват коронарна болест на сърцето.

Сиренето често причинява и киселинност поради хормон, наречен холецистокинин, който се отделя по време на хранене.

3. Ориз

Макар и вкусен, всъщност съдържа много малко витамини. Ако изядете твърде много ориз, вие се лишавате от всички останали витамини. Оризът повишава също нивата на инсулин.

Нормата обикновено е около 90 грама несварен ориз.

4. Броколи

Броколите съдържат тиоцианати, които водят до свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това може да се сблъскате със загуба на коса, подуване на лицето и други последици.

Броколите могат също да причинят запушен нос и други алергии, като кожни обриви или сърбеж.

5. Боровинки

Боровинките могат да понижат нивата на кръвната захар под нормалното, което е опасно за диабетиците. Тези плодове разреждат кръвта, така че бъдете внимателни.

Една чаша боровинки е препоръчителното количество, пише „Brightside“.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви