Горива ще има, но не е ясно на какви цени. Бензинът може да стигне до 3,50 лева и нагоре. Това каза Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в интервю за предаването „Тази неделя“.

Няма как да се влияе върху международните пазари и външните обстоятелства, подчерта той. Реалният проблем според него е, че българското правителство в момента се опитва с палиативни мерки, а не пряко насочени към сектора, да влияе.

„Когато непазарни принципи влияят на пазара, става това, което наблюдаваме. Тези цени са възможни, защото България е единствената държава в Европа, която няма не само адекватна, няма никаква методика за ценообразуване“, заяви Георги Тенев.

В момента няма алтернатива за внос, не защото няма достатъчно държави производители на нефт, а защото няма адекватна икономическа логика и пазарна среда българските компании да развиват тази дейност, смята той.

От асоциацията искат от държавата методика за определяне цените на горивата.

Той обяви, че бензиностанциите, които за един ден вдигнаха рязко цените, не са членове на асоциацията. Дали са имали цел да всяват паника, могат само те да кажат, заяви Тенев.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви