След вчерашното скандално освиркване на премиера Кирил Петков и замерването му със снежни топки на връх Шипка, където министър -председателят се появи за поздравителна реч по случай празника на България  – 3 март, не закъсняха и реакциите от страна на кабинета и коалиционните партньори на управляващите. Малко по-късно съветничката на Петков излезе с остра позиция във Фейсбук

Ето какво написа Белникова в социалната мрежа:

„Шепа платени хора, крещящи и хвърлящи снежни топки, оскверниха светостта на националния ни празник, на върха, на който се намираха и на делото на всички загинали за свободата ни…

Нямам нищо против протестите. Имам против крещенето и освиркването докато смирени църковни люде се опитват да си довършат церемонията. Имам против крещенето и освиркването, докато едно малко момиченце уплашено се опитва да изрецитира наученото си стихче – момент, за който вероятно се е готвило дълго и предполагам чакало с трепет. Дали то се гордее с това, че е българче днес?“

Ивайло Мирчев беше директен и рязък в своите обвинения. Според него „путинските проксита“ от партия „Възраждане“ са решили да „доокепазят“ 3 март на Шипка с възгласи „НАТО вън“ и руски знамена.

Мирчев прикани протестиращите да с преместят в Русия.

„В Русия днес е хубаво – опашки пред банкоматите, липса на медии, гражданско общество, няма вече копейки, рублата е 1 стотинка, невъзможност да се посети чужда държава, блокирана от цивилизования свят… Русия в следващите 10-20 г. ще се превърне от средно изостанала страна, в крайно изостанала във всякакво отношение“, заяви Мирчев. След което се обърна към колегите си от „Възраждане“ напомняйки им,  че  в София е кацнал самолет на Аерофлот, за да прибере руски граждани и затова от „Възраждане“ могат да не губят време и направо да се качат“.

Не закъсня и отговорът на парламентарна група „Възраждане“.

От партията заявиха, че с цялостната си политика българското правителство е довело  в рамките на няколко месеца до изключително тежко разделение  и поляризиране на  българското общество. Депутатите на „Възраждане“ са единодушни в увереността си, че пропастта между управляващите и българския народ е огромна и продължава да се разширява. В своя официална декларация парламентарната група заявява категорично:

Възраждане работи единствено за българския национален интерес.

Възраждане не одобрява не само на националния празник, но и на който и да е официален български празник, намесването на злободневни политически отношения, нямащи нищо общо с българската национална памет и българската история.

За съжаление обаче това, за което ние  предупреждавахме, започна вече да се случва. С цялостната си политика българското правителство доведе до това, че в рамките на няколко месеца изключително тежко раздели и поляризира българското общество. Пропастта между управляващите и българския народ е огромна и все по-голяма започва да става. Правителството е неспособно да чуе и разбере народа си.

В резултат на това не бива да се учудваме, че не само на Шипка, където са загинали за българската свобода български опълченци и руски войници, се скандира „Оставка“ по адрес на българския Министър-председател. Търпението на българския народ се изчерпва и той изразява това, което мисли, както и където прецени!

В интерес на истината в изминалите години никога досега на Шипка не е имало толкова голям брой руски знамена, държани в ръце от български граждани, което говори, че антируската пропаганда, която се води в страната ни, от страна на българоезичните либерални медии и проамериканските партии и политици, има обратно действие и изнервя хората. Ще ви припомним мъдрата българска пословица: Който сее ветрове, ще жъне бури.

Националният ни празник е ден за почит към паметта на загиналите за свободата ни.

Не го осквернявайте с безпочвени обвинения към Възраждане.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви