Напрежение пред Руски паметник в Бургас заради войната в Украйна. Две българки, но с различни политически възгледи, влязоха в ожесточен спор, като се стигна дори до физически сблъсък.

По думите на присъстващите на спора, причина за случилото се било това, че част от представителите на руската общност искали да си направят обща снимка пред паметника.

Тогава към тях се приближила жена с украинското знаме, която застанаха пред тях. От групата поискали тя да се отмести, но това не се случило. По техни думи тя извикала: „Слава на Украйна!“.

Започнал словен спор, към който се присъединила и българка, придружена от дете, която опитала да отмести жената с украинското знаме.

Напрежението се покачило, като по думите на присъстващите, жената с украинско знаме дори бутнала детето. Като реакция същата била ударена с българското знаме от бабата на момченцето, което избухнало в плач.

Жената с украинското знаме заяви от своя страна, че това не вярно.

Дойдох да почета празника. Никого не съм искала да провокирам. Исках да си стоя отпред, за да ми се вижда знаменцето, защото е малко. Тя дойде с едно голямо знаме и застана пред мен. Аз се преместих и тя тръгна след мен. Накрая ме удари със знамето по главата. Не съм дошла да се карам с никого, исках да покажа съпричастност. Защо никъде не пише, че за свободата на България са загинали и украинци?“, каза тя пред репортери.

Докато споделяше това пък към нея се приближи друга българка, която я обвини, че е започнаха конфликта пред паметника.

Аз съм си в собствената държава и мога да стоя където си искам„, отговори тя.

Няколко полицаи следяха конфликта, в готовност за реакция, ако се покачи още напрежението. За щастие повече разправии нямаше.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви