С тържествени чествания под патронажа на Кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 144-тата годишнина от Освобождението на България.

Със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи започна официалната церемония.

Въздействащ рецитал изнесоха учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с ръководители г-жа Чапевова и г-жа Караманова, след което ВГ „Созополски гласчета“ с ръководител г-жа Бояна Кръстева поздрави присъстващите с хорово изпълнение на патриотични песни.

С военна церемония и на фона на националния химн бе издигнат българският флаг, а кметът на общината отправи обръщение, с което напомни, че „Историята трябва да се чете и помни, да се предава от баща на син и от дядо на внуче.  Днес повече от всякога трябва да знаем, че свободата и мира са безценни“. Словото му завърши гордо с: „Да живее БЪЛГАРИЯ!”.

Редом с представителния блог на Флотилия бойни и спомагателни кораби-ВМС, с командир на военноморска база Бургас кап. I-ви ранг Дарин Попов, към Паметната арка в градската градина се отправиха кметът Тихомир Янакиев, председателят на Общинския съвет Георги Пинелов, общински съветници, зам.-кметът Тодор Дамянов, служители на общинската администрация, представители на политически партии и НПО, преподаватели и ученици от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

След чувственото изпълнение на патриотични стихове на малчуганите от група „Делфинче“ на ДГ „Здравец”, в памет на загиналите за свободата присъстващите поднесоха венци и цветя. Заупокойна панахида за загубилите живота си за България бе отслужена от отец Димитър, след което с едноминутно мълчание на колене бе почетена паметта им.

Тържеството завърши с изпълнение на СОСЗР-Созопол и Клуб „Българка“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви