Стотици бургазлии се включиха днес в отбелязването на 3 – март. Честванията посветени на 144-годишнина от Освобождението на България започнаха със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

След това се състоя ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“, както и молебен за мир. Малко по-късно бяха поднесени цветя и венци пред Паметника на руските освободители.

Сред официалните лица днес бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областния управител Стойко Танков, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас Калоян Калоянов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, председателят на ОбС-Бургас проф. Севдалина Турманова зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, депутатът ПП ГЕРБ Деница Николова, бившият областен управител проф. Мария Нейкова, депутатите от ДПС Севим Али и Ешереф Ешереф, общински съветници от ГЕРБ и БСП, областният председател на Изправи се.БГ Живко Табаков, общинският лидер на Изправи се.БГ Габриела Гоцкова.

Самият празник днес премина с различна атмосфера заради конфликта в Украйна.

Това си пролича най-ясно с това, че търговците на знамена по ул. „Александровса“ тази година не продаваха руски такива. Очакваше се да има и напрежение по време на поднасянето на венци и цветя на Руски паметник.

Такова наистина се случи, като главни действащи лица бяха две българки /вижте повече тук/.

На място се забеляза и по-малкия брои на руските знамена, както и отсъствието на учениците от Руската гимназия, които винаги са част от отбелязването на празника.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви