Шах
Шах

Съветът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) премести шахматна Олимпиада, която трябваше да се проведе през тази година Русия. Това съобщиха за агенция ТАСС от пресслужбата на ФИДЕ. Турнирът трябваше да се проведе в Москва от 26 юли до 8 август 2022-а.

„Съветът на ФИДЕ реши, че 44-та световна шахматна Олимпиада, включително състезанията за хора с увреждания и Конгресът на ФИДЕ, няма да се състоят в Русия.

Международната федерация ще направи всичко възможно да намери друг организатор на турнира.

Бързо влошаващата се геополитическа ситуация принуди Съвета на ФИДЕ да направи този труден ход. По време на извънредното му заседание беше решено всички планирани официални състезания да бъдат преместени от Русия. ФИДЕ вече работи по намирането на алтернативни дати и места за тези събития“, се казва в изявлението.

44-ата шахматна Олимпиада първоначално бе планирана за 2020-а в Русия, но състезанието бе отложено за следващата година, а по-късно с още 12 месеца за 2022 година.

Световната шахматна Олимпиада е отборен турнир за страни, членове на ФИДЕ и се провежда на всеки две години. Турнирът се организира за първи път през 1927-а в Лондон.

Последната шахматна Олимпиада се състоя в Грузия през 2018 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви