УЕФА
УЕФА

Мащабната руска инвазия в Украйна шокира по-голямата част от света. На фона на серия от финансови санкции, осъдителни декларации, призиви за мир и антивоенни протести, включително в самата Русия, световният спорт също се включи във всеобщото възмущение от действията на Владимир Путин и армията му.

Много спортисти изразиха индивидуални позиции, с които заклеймиха руската агресия, някои заявиха, че ще се бойкотират спортни прояви на територията на Русия, а някои отбори предприеха символични действия, премахвайки логото на свои руски спонсори.

Но двете най-значими реакции са решенията на европейската футболна централа УЕФА и ръководството на Формула 1.

Да лишат Русия от финала в най-престижния европейски клубен турнир по футбол през май и от кръга в най-авторитетния автомобилен световен шампионат през септември.

В петък официално беше потвърдено, че тазгодишният финал в най-престижния клубен турнир на Стария континент – Шампионската лига, се мести от Санкт Петербург във френската столица Париж. Това стана факт, след като през цялата седмица европейските медии публикуваха различни неофициални информации в тази посока.

Идеята за преместване на финала на 28 май се появи още преди нахлуването на руските войски в Украйна, но до този момент изглеждаше по-скоро като спекулация. Най-малкото заради обстоятелството, че руският газов гигант “Газпром” е основен спонсор на Шампионската лига, а “Зенит” и клубният му стадион “Газпром Арена” в Санкт Петербург, на който трябваше да се играе финалът, са собственост именно на руската държавна компания.

От газовият гигант се отказа германският футболен клуб “Шалке 04”, който обяви, че премахва от екипите си името на “Газпром”, въпреки че компанията е основен спонсор на отбора.

Така УЕФА вчера реши да се съобрази с исканията и отне домакинството на Русия в предстоящите квалификации за Мондиала.

Значително по-категорично реши да действа ръководството на Формула 1, което в петък взе решение да отмени състезанието от световния шампионат в руския град Сочи, което предстоеше през септември.

Това стана ден, след като четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел декларира, че ще бойкотира Гран при на Русия. Той е председател на Асоциацията на пилотите. Действащият световен шампион Макс Верстапен подкрепи принципно позицията на Фетел, но за разлика от него не се ангажира категорично, че би бойкотирал състезанието в Сочи.

Междувременно отборът от Формула 1 “Хаас” обяви, че ще премахне временно от болидите си името на главния си спонсор “Уралкалий” – едър руски производител и износител на калиеви торове. Компанията е собственост на бащата на руския пилот Никита Мазепин, който пък беше изваден от отбора.

Руската инвазия в Украйна беше осъдена и от Международния олимпийски комитет (МОК), който въпреки принципа си да бъде аполитичен, изрази категорична позиция срещу “нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство“.

В нея се припомняше, че според резолюция на ООН, приета на 2 декември 2021 г. с гласовете на всички 193 държави членки на организацията, олимпийското примирие започва 7 дни преди началото на Олимпиадата в Пекин и приключва 7 дни след закриването на Параолимпийските игри.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви