Повиквателна
Повиквателна

Мъже, които отдавна са отбили военната си служба, са започнали да получават повиквателни да се явят във военните окръжия, където са били казармите им. За това съобщиха те в социалните мрежи. Мъжът, който е публикувал повиквателната си от военноморска база Атия, казва, че не е част от доброволния резерв на армията и е бил матрос преди повече от 20 години.

При явяване в съответната структура на Министерството на отбраната, са му поискали да посочи номер на обувки, дрехи и шапка и са му обяснили, че при повикване, трябва да се яви на място за извозване до два часа. Мъжът уточнява, че след казармата никога не е бил търсен от военните.

Притеснението на гражданите е, че може да бъдат мобилизирани във войната срещу Украйна.

От Министерството на отбраната заявиха за БНР, че централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет.

Изпратените повиквателни заповеди са за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират.

Това може да стане само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента.

Това, което се случва в момента било рутинна дейност и се извършвала от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината, посочват от министерството и заявяват, че това няма връзка с военния конфликт в Украйна.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви