Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Въпреки, че в понеделник стана ясна датата за отпадане на документа – 20 март, от партия „Възраждане“ решиха, че сроковете са крайно незадоволителни. Освен отпадането на самия зелен сертификат, протестиращите настояваха за преразглеждането на бюджета в частта, която обхваща Ковид мерките.

За повече информация около исканията и какво постигна протестът в крайна сметка, от BurgasNews се обърнахме към председателя на партията  – Костадин Костадинов.

Г-н Костадинов, как оценявате това, което се случи на протеста?

Оценявам го като голям успех на „Възраждане“, защото протестът успя още преди да бъде осъществен. Два дни преди насрочването му, от правителството обявиха, че започват поетапно сваляне на мерките и  премахване на зеления сертификат. Обаче, ние не сме напълно доволни тъй като трябваше много по-бързо да се премахнат ограниченията. И това да стане не в рамките на месец, а до 5-10 дни. Второ, не чухме ясно и категорично заявяване за отпадане на тестовете, които са абсолютно безполезни, безсмислени и вредни.

За тях са похарчени до момента десетки милиони. И се предвижда в новия бюджет да се похарчат още 76 милиона за тях.

Вчера на разговора с Кирил Петков той заяви, че тези мерки ще отпаднат до 20 март, но категорично обещание не получихме. От друга страна заради добре известната „гъвкавост“ на правителството, не съм убеден, че те няма да се изметнат от тази позиция. Досега показват, че са склонни да държат на думата си само, когато има натиск върху тях.  А ние не искаме да действаме с натиск, а със средства на парламентарната демокрация. Да водим диалог с институциите, които създават проблеми и трябва да решават проблеми. Само че, когато се изчерпят средствата на парламентарната демокрация  – преминаваме към методите на площадната демокрация.

Вчера Кирил Петков се появи на Вашия протест. Първия премиер, който се появява на протест въобще. Вие разговаряхте с него. Какво си казахте?

 Това е една нормална човешка практика и се случва във всяка една европейска демократична държава. Друг е въпросът, че при нас не се случваше години наред и ние сега приемаме нормалното, като една извънредна новина и събитие, едва ли не.

Хареса ми, че нашия министър-председател се появи на нашия протест, но не получихме никакви конкретни отговори от него. За съжаление само общи приказки, което предизвика реакцията на присъстващите да го освиркат. И това въпреки моето призоваване да има диалог.  Диалогът не се получи. Не заради наше нежелание, а заради това, че министър-председателя каза няколко общи приказки.

Ние го попитахме, защо не махне зеления сертификат веднага, той казва: „трябва да бъдем единни“. Аз съм съгласен, че трябва да сме единни, но зеленият сертификат ни разделя. Разделя ни на хора, които имат и които нямат. Така че малко е лицемерно да казваш, че искаш да бъдем единни, а същевременно да не разбираш хората.

Добре, но от тук нататък накъде? Зеления сертификат ще падне. Чухме, че ще се преразглеждат частите от бюджета, които касаят пандемията. Какво ще предприеме Възраждане в двата варианта, ако отпадне или не отпадне зеления сертификат? Ако се размине и преразглеждането? Какво ще се случи?

 Зеленият сертификат отива в историята и ще остане като лош спомен. Но ние, когато започнем да управляваме, ще създадем специална комисия, която искахме да се създаде и сега, но управляващите отхвърлиха. Тя ще има за цел да разследва правителствата, които управляваха България от 13 март 2020 година по отношение на изразходването на средства, предприетите от тях действия, бездействия за борба с така наречената пандемия.

Защото бяха похарчени милиарди левове, унищожени хиляди бизнеси и човешки съдби. А на практика се оказа, че не е имало никакъв смисъл от всичко това.

Ето защо, ние ще настояваме за ясно поемане на отговорност от страна на всички управлявали от 13 март 2020 година, до сега. И другото, за което ще настояваме, след като зеления сертификат отиде в историята е, да се съсредоточим върху важните проблеми, които нашата страна има.

Те са три основни – демографската катастрофа, образователния разпад и здравният апокалипсис. Това са темите, по които работим от години и за които имаме приготвени решения. Имаме и съответните действия, които смятаме, че трябва да се предприемат. Друг е въпросът, ако правителството не пожелае още сега да ги одобри. Визирам управляващото мнозинство.

Казахте, че се съмнявате в това, че правителството може да се отметне. Ако се откаже от премахването на зеления сертификат, какво ще последва?

Зеленият сертификат ще отпадне, но ако не отпадне и излъжат по толкова грандиозен начин, политическото здраве на управляващата коалиция ще бъде толкова сериозно влошено, че и дума не може да става повече.

Проблемите, които в момента имат на външно – политически план и тревогите, които имат с влошеното международно положение, ще  им се сторят, като детска игра в сравнение с това, което ще предизвикаме ние в България. Най-важното на което трябва да научим е нашите управляващи е, че трябва да се отнасят с българския суверен уважително и никога да не го лъжат. Лъжата няма да простя!

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви