Внезапно почина първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика Иванка Христова. Тя превзе олимпийския връх на гюле от Игрите в Монреал, Канада 1976.

Само преди, месеци на 19 ноември 2021-а, легендарната атлетка отбеляза 80-годишния си юбилей.

Иванка Христова е една от най-забележителните атлетки в историята на българската атлетика. Освен историческата олимпийска титла от 1976-а, тя има още един медал от олимпийски игри – бронз в Мюнхен, Германия 1972, както и десетки национални рекорди в зала и на открито, титли и медали от европейски шампионати и два световни рекорда.

Тя участва в общо четири олимпийски цикъла. Класира се 10-а на Игрите в Токио 1964, 6-а в Мексико 1968 и взима бронзов медал в Мюнхен 1972.

Във фантастичната си кариера Иванка Христова има още европейска титла в зала, два световни рекорда и общо 47 национални рекорда (в зала или на открито).

Родена е на 19 ноември 1941 година в село Осиковица, Софийски окръг. Завършва средното си образование в Селскостопанския техникум „Мичурин“ в Кюстендил, а висшето във ВИФ „Георги Димитров“ (сега Национална Спортна Академия „Васил Левски“).

Започва да тренира при Светослав Джумалиев. Продължава във ВИФ с доц. Йордан Кръстев, а за триумфа в зенита на нейната кариера я подготвя Васил Крумов.

Поклонението пред Иванка Христова ще е в неделя (27 февруари) от 14.30 ч. на централните гробища в Бояна.

Поклон пред паметта й!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви