Община Бургас направи важна крачка към обособяването на бъдещ фотоволтаичен парк в местността „Кара баир“, землище „Меден Рудник“. Общинският съвет одобри предложението с 46 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Дебатът по темата продължи дълго, като единствено Даниела Божинова от „Демократична България“ се противеше на докладната.

Трябва ли му на Бургас фотоволтаичен парк? Какво ще захранва? Проверих и процедурата по обществено обсъждане. То е преведено с петдневно известие, поканата няма никаква визуализация, никъде не е обявено какво ще се случва там. Има една скритост, което ми говори, че може и да нямаме планове точно за такава централа там“ , заяви тя.

Кметът Димитър Николов заяви, че община Бургас изпитва сериозни финансови затруднения с цената на електричеството, след като е станало ясно, че това ще е дългосрочен проблем.

Приблизително 6 млн. лв. са завишени цените на електроенергията за общината и още 5 млн. лв. за дружествата.

От общината са взели решение с няколко направления с тази ситуация. Едното е подмяна на старите живачни лампи, които са предимно по крайните квартали и селата. Направена е оптимизация на консумацията на електроенергия във всички общински подразделения, без това да влияе на сигурността в града.

Кметът бе категоричен, че няма да се гаси нощно време осветлението в Бургас.

Третото и четвъртото са търсене на начини за добиване на собствена електроенергия. Това включва фотоволтаичен парк, ветрогенератори. Говоря и за зелен водород, енергията на морските вълни, но това са неща, които са повече в перспектива. Разглеждаме 6-7 терена на територията на общината, които са подходящи. Днешният няма да е първия. Може би на следващата сесия ще предложим още един, който е в рамките на индустриален парк Българово. Надявам се, че с новия План за възстановяване ще имаме възможност за финансиране. Ако това не се случи, то ще търсим начин да заложим собствени средства или привлечен кредит. Не се е прокрадвала идеята да се даде на концесия или друг да го оперира. При изграждането на такива инсталация, то 60-70% от консумацията на електроенергия за осветлението ще бъде компенсирана. Няма заявления някой да ни го купува или концесионира. Ще го направим само със собствени сили“ , каза Николов.

Николов продължи с това, че се очакват и по-глобални решения от страна на държавата във връзка с електроенергията на местната власт.

Ако бъдат постигнати тези облекчения и тези 11 млн. лв. сметки се съкратят, то става излишно изграждането на фотоволтаичните паркове и общината няма да влага пари в тях.

Нека бъдем подготвени и крачка преди останалите общини, които копират Бургас. Искаме да бъде по-сигурни и независими. Ако цената на тока продължава да расте, то не може да стоим безучастни и ръце в джобовете. Ако цената на тока стане посилна, то няма смисъл да изграждаме тези паркове. Не искам да остане и впечатление, че ние сме се събудили сутринта с новата цена на ток и сме решили да реагираме. Последните 3-4 години водим политика за съкращаване на разходите с електричеството. 90% от урбанизираната територия на града вече е с изцяло подменено енергоспестяващо осветление. Стартирахме и изграждането на анаеробната инсталация в Северната промишлена зона. Основната й задача е от преработката на хранителните остатъци от домакинствата и заведенията да се добива електроенергия“ , поясни кметът.

Даниела Божинова продължи със съмненията си по докладната и заяви, че много неща, които изглежда зелени, само се представят за такива.

Опитвам се да разбера какъв е смисъла на тази фотоволтаична централа да бъде направена от общината. Аз съм десен човек и моето разбиране е, че община Бургас не би следвало да плава по Черно море, както и не трябва да произвежда ток. Но това е въпрос на идеология. Общината може да отреди терени, да сключи концесии. Защо не направи фотоволтаични паркове по покривите. Тогава ще повярвам, че администрацията иска да бъде зелена, а не да заема терени и земи, за да прави фотоволтаични паркове“ , каза тя.

Кметът се съгласи, че по-икономически логично е за място на фотоволтаични централи да бъдат използвани плоските покриви на общинските сгради. От няколко години от администрацията се опитвали това да се случи.

Това са основно общинските сгради на училищата и детските градини. Изпитваме сериозни затруднения да получим съгласието за поставянето на такива системи върху тях заради самото притеснение на родителите. Докато не се разсее последното съмнение на всеки един родител, аз не мога да възложа такова изграждане. Сградата на община Бургас сега има такива фотоволтаици, които много помогнат за консумацията на електроенергия. Искаме право да започнем процедурите“ , поясни кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви