Колективните средства и бомбоубежища в Бургас са недостатъчни за прикриване на населението при опасност от въздушно нападение.

Това стана ясно след отговор на общинската администрация, във връзка с питане на общинският съветник Георги Дракалиев, относно състоянието на подземните скривалища и бомбоубежища в Бургас.

От община Бургас поясняват, че колективните средства за защита са инженерни съоръжение – скривалища и противорадиационни укрития, чието основно предназначение е укриване на населението при въздушно нападение от бойни и промишление отровни вещества, радиоактивни вещества и биологични агенти.

Община Бургас стопанисва 6 колективни средства за защита, публична-държавна собственост, които са разположение в следните училища и обекти: СОУ „Константин Преславски“ в к-с „Славейков“, ОУ „Братя Миладинови“ в к-с „Братя Миладинови“, ОУ „Елин Пелин“ в к-с „Меден рудник“, СОУ „Константин Петканов“ в к-с „Меден Рудник“, спортна зала „Младост“ в к-с „Славейков“, както и в Морската градина, стопанисвано от ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, предоставено на общината от МВР паради отпаднала нужда.

През 2021 година е направен ремонт на вентилационните системи на съоръженията.

Комисия от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ също е направила проверка, като оценката й е: колективните средства за защита са годни за ползване по предназначение.

В залата на общински съвет Георги Дракалиев поясни, че бомбоубежищата са били достатъчни по време на социализма, но след това изискването в големи сгради да се изработват задължителни укрития, вече не се е изпълнявало.

Ако, не дай Боже, нещо се случи, то няма да можем да се скрием„, каза общинският съветник.

Йордан Георгиев от БСП призова в следващия бюджет на Бургас със средствата, които са останали от предходните години за Комисията по безопасност на населението, да се направят стъпки към обезопасяване на бургаското население в случай на бедствия.

Най-често употребяваният израз последно време е: „Да не дава Господ!“. Не искам да съм пророк, но едно време някои хора се питаха кои са ни противниците и кой ще ни бомбардира. Мисля, че вече противниците са ясни. Прекалено дълго време си мислехме, че живеем в спокоен свят и че нещата са както трябва„, поясни той.

Значи вече са ясни страните, от които може да очакваме опасност? Да нямате предвид Русия?“ , попита го Дракалиев.

Кметът на Бургас Димитър Николов също се включи по темата:

Бомбоубежищата са държавна собственост. Временно ни беше предоставено за стопанисване това край Морското казино за туристическа атракция, но конструкторите казаха, че е крайно опасно и не може да го ползваме като такава“ , поясни кметът Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви