Цвят на автомобила - предимства и недостатъци
Цвят на автомобила - предимства и недостатъци

При покупката на автомобил, независимо дали е нов или на старо, едно от важните неща, които играят роля за избора е: какъв цвят да бъде? Често обаче това решение се взима импулсивно от потребителя, като той не се замисля за бъдещата поддръжка на колата. Както и за нейната евентуална предпродажба след време. А това съвсем не са маловажни въпроси.

По тази причина специалистите от Auto Detailing посочиха предимствата и недостатъците на различните цветове. Някои от тях изискват повече грижи от други, стига собственикът на съответният автомобил да държи на неговия идеален външен вид.

Черно
Кола в черно е добро решение само при полагането на постоянни грижи – измиване и полиране, нанокерамика и всичко друго, което ще запази благородното и наситено черно. В действителност не всеки може да си позволи да се грижи за черна кола, а за някои хора този цвят изобщо не е подходящ. В резултат от тяхното пренебрежително отношение луксозният, черен гланц се превръща в избеляло и прашно покритие.

Бяло

Белият цвят се смята за най-евтиния, включително защото е основен за много от производителите, тоест не е нужно да плащате допълнително за него.

Но в същото време бялото е лесно за грижи, тъй като петната от прах и вода не са толкова забележими колкото при черното. Освен това, бялата кола не се нагрява толкова бързо на слънце, което означава, че през лятото ще ни бъде малко по-удобно, отколкото в същия автомобил, но черен. И все пак мръсотията под колелата ще бъде по-видима върху бялото тяло, отколкото върху други цветове. Същото важи и за петната от ръжда.

Цвят на прах
Нито един производител няма да нарече този цвят „прашен“, но пък търсенето му е голямо. Затова и се появяват цветове като „Звезден прах“, „Златен пясък“, „Сахарски пясък“, „Шампанско“, „Пепеляво-сиво“ и други подобни вариации. Тези цветове са наистина перфектни, тъй като по тях не се виждат петна от прах и вода, могат да се мият лесно и без никакво полиране изглеждат като нови. Пръските мръсотия не са толкова видими, колкото върху бялото,а следите от драскотини, стърготини и ръжда не са стряскащи. На слънце тези автомобили се нагряват повече от белите, но пък са по-удобни от черните.

Ярко-жълто
Не всеки ще вземе решение за покупка кола в ярко-жълто. А то не е подходящо за всеки автомобили. Ако една спортна кола изглежда добре в жълто, то луксозният седан ще бъде нещо нелепо. Безспорните предимства включват идеална практичност и устойчивост на избледняване, което прави жълтото по-добър вариант, ако искате да се откроите от другите участници в движението.

Огнено-червено
Този избор е свързан със скоростта, защото червеното е цветът на спортните коли и любимият на Ferrari. Той е доста практичен и ще ви отличава от потока от монотонни автомобили в черно. Мръсотията и драскотините по него не са много забележими, но все пак, както и черното, този цвят изглежда шик само с редовна и скъпа грижа.

Червената боя е склонна да избледнява,

така че, ако не я предпазите от слънцето, след няколко години никакво полиране няма да помогне да възстановите колата до луксозен ярък и дълбок цвят.

И да не забравяме: едно е червено Ferrari, друго е червена фиеста.

Син металик
Той е малко по-малко труден за грижа от черния цвят, но като цяло споделя всичките му плюсове и минуси. Синият металик изисква внимателна грижа, защото само 2-3 дни след измиване вече не изглежда толкова добре. Освен това, също привлича слънцето.

Експертите от Auto Detailing са пропуснали да анализират любимия ни тъмносив металик. Не ни са известни причините, но пък ни е добре известно, че никой не е съвършен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви