Зелен сертификат

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията.

Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг.

Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията.

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса, без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

„Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазване, в която има проблеми от десетки години. Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки нейните несъвършенства, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия“, коментира здравният министър Асена Сербезова.

Тя подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме.

„Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция“, коментира още Сербезова.

Тя подчерта, че решението за отпадане на зеления сертификат не е свързан с планирания от партия „Възраждане“ протест.

 

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви