Богатата февруарска програма на Държавна опера – Бургас продължава с едно атрактивно заглавие, което винаги е било представяно с очакван успех – комичната опера от Жак Офенбах „Хубавата Елена“.

Спектакълът, който гарантира динамичен сюжет, пищни декори, костюми и реквизит, както и поводи за искрен смях, е на 24-ти февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера.

Всички участници в атрактивната постановка показват високо ниво на интерпретаторското изкуство и представят по най-добрия начин качествата на постановката, характерна с иновативни похвати, елементи на препратки към съвремието и интелигентен хумор.

Представлението е впечатляващо с достоверността в предаването на атмосферата на историческите времена, с пищното разточителство на празниците в древните храмове, философията на жертвоприношенията и въздействието на идеята за боговете, които се намесват в човешките отношения.

Красивите декори, характерни костюми и всеки един детайл от постановката, издържани изцяло в древногръцки стил, ще пренесат присъстващите в залата на Операта във времето преди Троянската война.

Зад пулта застава Цанислав Петков, концертмайстор е Христо Белчев. За пореден път публиката ше оцени достойнствата на режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова и хореографията на покойния Гриша Роглев.

В образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, отново ще се превъплъти харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска. Младата оперна певица е олицетворение на образа, който представя – с финес, вокално и актьорско майсторство. Лирични нюанси и топлота в тембъра, майсторски изградена динамика и артистизъм са характерни за младия тенор Яни Николов – в ролята на Парис, син на краля на Троя Приам.

Баритонът Йордан Христозов излиза на сцената като Менелай, цар на Спарта, като изгражда гротесковия образ на измамения съпруг с много чувство за хумор.

В древните времена от началото на Троянската война ще ни пренесат и другите главни герои: в ролята на забавния Калхас, върховвен жрец на Зевс, ще бъде басът Диман Панчевв ролята на Меркурий, бог-вестител, ще бъде Мирослав Димитров, Калина Попова ще влезе в образа на Юнона, покровителка на брака и семейството.

Лина Пеева ще се представи като Венера, богинята на любовта, Полина Бахчеванова ще бъде Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната, Бранимир Недков, барито, влиза в ролята на Агамемнон, Цар на царете.

В ролята на Орест, син на Агамемнон влиза контратенорът Димитър Арнаудов.

Ролята в оригинал е писана за контратенор, но често се изпълнява от сопран, поради рядко срещания диапазон и височини в мъжкия гласов регистър. Басът Костадин Мечков се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, Милен Динолов и Любомир Тодоров ще бъдат Аякс I – цар на Саламис, и Аякс II – цар на Локрианс, Николай Николов – Филоком, слуга на Калхас, Стефка Христозова – прислужница на Елена.

В постановка на комичната опера „Хубавата Елена“ вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хоровия състав /с хормайстор Невена Михайлова/ и балета на Бургаската опера /с репетитор Галина Калчева/, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви