д-р Чавдарова
д-р Чавдарова

В забързаното и динамично ежедневие на нашето съвремие, малко хора успяват да обърнат внимание на здравословното си състояние. Да вземем например грижата за сърцето, която е грижа за цялостното здравословно състояние.

Сърцето на здрав човек успява само в рамките на една минута да изпомпа целия кръвен обем на организма! За да поддържаме доброто състояние на сърцето и сърдечно-съдовата система е необходима ежедневна грижа и внимание. Тя включва няколко важни аспекта.

Освен профилактичните прегледи и лабораторните изследвания, които помагат ежегодно да проследим  здравето на своето сърце, има още няколко важни фактора, които трябва да знаем.  Правилното хранененe, психическото състояние, начина на живот, който водим, спортът, хранителните добавки, ако вземаме такива, диетите, към които най-често прибягват представителките на нежния пол, оказват съществено влиsние върху сърдечно съдовата система на човек.

В последно време се включва и един допълнителен проблем с който трябва да се съобразяваме задължително, ако искаме нашето сърце да е здраво и да се чувстваме здрави и пълноценни – Ковид фактора. Преболедуването на това заболяване, доказано дава негативни отражения върху здравословното състояние на нашето сърце.

По всички тези въпроси от BurgasNews разговаряме с известната бургаска кардиоложка Д-р Ралица Чавдарова. Тя е от онези хора, които не остават незабелязани.

Млад специалист, излъчващ увереност и топлота,  с изключително богат практически опит, който започва от Висшия медицински институт на Варна, преминава през редица високо  специализирани болници, включително и в Япония. Тайната се крие в нейният професионализъм, който подържа с непрестанно усъвършенстване,  придържане към съвременните световни медицински нововъведения, и практики в кардиологията.

Д-р Чавдарова, много хора, когато са влюбени, когато са разлюбени, когато страдат от загубата на някого, казват „боли ме сърцето“. Боли ли сърцето и кога? 

Сърцето може да боли, и то много сериозно. Боли не само при душевна мъка, но и при сериозни медицински проблеми, като например миокарден инфаркт. При нмиокардният инфаркт част от сърдечния мускул не се кръвоснабдява нормално и страда от недостиг на кислород.

Това води до силна болка с характер на стягане, натиск или притискане в сърдечната област, което понякога се разпространява към лявата ръка, шията или долната челюст.

Тази болка най-често е свързана с физическо усилие, но може да се прояви и при покой. Болка с такава характеристика изисква незабавно уточняване и действие- преглед при кардиолог и най-често насочване на пациента към инвазивно изследване – коронарография.

Как хората могат да разпознаят първите признаци на инфаркт и какво трябва да се направи в такава ситуация?

Първите признаци на инфаркт са гореописаната болка, също така лесна умора, задушаване при обичайни физически усилия. Необходим е преглед при кардиолог за уточняване причината за тези оплаквания.

Нанася ли ковид епидемията поражения на сърцето и как можем да се справим с тях?

Ковид-инфекцията често причинява дестабилизиране на кръвното налягане на пациентите. При голяма част от тях кръвното налягане се повишава, което налага корекция на дозите на приеманите медикаменти. Често последствие на инфекцията са също ритъмните нарушения – сърцебиене, прескачане на сърцето, които продължават месеци след преболедуваната Ковид- инфекция. По- рядко се наблюдават миокардити (засягане на сърдечния мускул) и перикардити (възпаление на обвивката на сърцето).

Трябва ли хората да взимат някакви медикаменти, добавки превантивно, особено през зимата? Има ли възрастова граница за това?

Храненето на съвременният българин е изключително дефектно – къде поради финансови причини, къде поради ниска здравна култура, или по други причини. Поради това, почти всеки втори страда от недостиг на витамини и микроелементи. Този дефицит разбираемо е по-изразен през зимата. Разбира се, доставянето на необходимите вещества за организма, като цинк, селен, витамин Д, витамин С, магнезий – е от съществено значение не само за нормалното функциониране на тялото, но и за повишаване на имунната защита.

Кое повече пречи на сърдечното здраве – цигарите и алкохола или стресът, самотата и отчуждението между хората?

Сърцето е орган, който е много чувствителен. Много добре го казахте – стресът,  отчуждението и самотата. Цигарите, алкохолът и нездравословното хранене са фактори, за които знаем до болка, че са вредни за сърцето, много се е говорило, писало и препоръчвало в това отношение.

Но това, което забравяме, е че сърцето има нужда от душевно спокойствие, психическа удовлетвореност, и нормални междучовешки отношения, за да функционира нормално.

Често неглижираме „душевните“ нужди на сърцето. Опитът е показал, че там, където има спокоен и удовлетворен живот, там и сърцето живее по-дълго. В Окинава, Япония, където са най-големият брой дълголетници на Земята, хората живеят освен здравословно, и изключително спокойно.

Мъжете или жените страдат повече от сърдечни заболявания и защо?

Докъм 50-55 годишна възраст честотата на сърдечните заболявания е по-висока при мъжете. Това е така, защото при жените защитна роля имат естрогените (женските полови хормони). След настъпване на климакса обаче, честотата и прогнозата при двата пола се изравнява.

Има спор – дали спортът пречи, или помага за здраво сърце?

Тук мисля, че разковничето е в дозата и режима. Всяко нещо може да се счита за лекарство, ако е в подходящата доза, и за отрова, ако надвиши полезното ниво. За да е сърцето здраво, се препоръчват редовни физически упражнения 3 до 4 пъти седмично с умерено ниво на натоварване и продължителност 30-60 минути.

Какво трябва да правим, за да не попадаме във Вашия кабинет?

По-скоро, заповядайте в моя кабинет – профилактично, за да не се налага да го посещавате по спешност и по необходимост! Профилактичният преглед на сърцето има за цел да установи наличието на проблем (дори и при липса на симптоми, както често е в началните стадии на сърдечните заболявания), както и да разясни на пациента как да живее занапред и какви правила да спазва, за да запази сърцето си здраво максимално дълго време.

Много хора, особено дами, пробват различни диети. Има случаи обаче, когато те пречат на здравето. Какво бихте препоръчали за хората, които искат да намалят телесното си тегло, без да натоварват прекалено сърцето и съдовете си?

Наднорменото тегло е огромен проблем на съвременното общество не само в България, но и в световен мащаб. Установено е, че увеличаване обиколката на талията с 5см води до повишаване риска от сърдечно-съдови заболявания с 10%. Така че, затлъстяването е не само естетически проблем, но и сериозен здравословен проблем.

Хората с наднормено тегло, освен повишен риск от хипертония и сърдечно-съдови проблеми, имат и по-висока честота на захарен диабет, сънна апнея, мозъчно-съдови заболявания, опорно-двигателни проблеми и др.

Най-доброто поведение според мен в този случай е да се направи консултация с ендокринолог, на първо място. Ендокринологът е специалистът, който би диагностицирал наличен проблем в обмяната на веществата и би дал препоръки относно най-правилното лечение – диетично и/или медикаментозно.

Какво ще кажете на спортуващите младежи, които се „помпат“ със стероиди?

Имала съм много такива пациенти. Много е сериозно, страшно и жалко.

Анаболните стероиди имат пагубен ефект върху сърцето, цялата обмяна на веществата и върху психиката.

Повишаване на кръвното налягане, хипертрофия на сърдечния мускул са най-честите ефекти върху сърдечно- съдовата система. Някои добавки също така могат да увредят и сърдечните клапи. Влагам винаги големи усилия при прегледа да разясня на младите хора за вредните ефекти на тези вещества и се надявам да съм отказала много от тях от употребата им.

Интервю на Янчо Николов

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви