Стотици хора бяха спасени от ферибот, който се запали между Гърция и Италия в ранните часове на петък, съобщи гръцката брегова охрана.

Службата съобщи, че 237 пътници и 51 членове на екипажа са били на борда на Euroferry Olympia под италиански флаг и повечето от тях са се качили на спасителни кораби. Засега няма съобщения за загинали или ранени, допълват властите.

Фериботът е отплавал от Игуменица, най-голямото пристанище в Западна Гърция, и се е отправил към италианското пристанище Бриндизи, на около девет часа път.

Около 100 българи, включително семейства с малки деца, е имало на борда на ферибота Euroferry Olympia, който се запали тази нощ край гръцкия остров Корфу. За няколко от тях все още няма информация къде са и дали са живи, каза за БНТ Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота.

На борда е имало 33 български камиона.

Съдбата на около десет души, които според официалния списък са се намирали на борда, остава неизвестна, съобщава пък гръцкият в. „Катимерини“.

По информация на NOVA един българин е в неизвестност, а друг е заклещен на кораба. В момента тече операция по спасяването му.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост.

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Пожарът, чиято причина още не известна, избухнал близо до остров Корфу в Йонийско море.

Видео, качено на гръцкия новинарски уебсайт Proto Thema, показва 183-метровия ферибот, обвит от пламъци и дим. От високоговорители се чува сигнал за бедствие.

„Бяхме събудени около 4:30 ч. Пожарът вероятно е избухнал в гаража“, каза по телефона за „Мега тв“ един от пътниците на борда на спасителен кораб.

Най-малко три кораба на бреговата охрана и един на италианската финансова полиция са участвали в спасителната операция.

Данните за проследяване на кораби, предоставени от Refinitive Eikon, показват, че Euroferry Olympia е направил обратен завой северозападно от трасето, известно като Северния канал край остров Корфу.

Евакуираните пътници и екипажът са били откарани до пристанището на Корфу, съобщиха властите.

Фериботът е на групата Grimaldi Lines и е с капацитет до 560 пътници според сайта на компанията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви