За увеличаване на капацитета за движение на автомобилен транспорт между Турция и България се договориха министърът на транспорта Николай Събев и турският му колега Адил  Караисмаилоглу по време на двустранна среща, провела се в ГКПП „Капитан Андреево“.

Като една от стъпките в посока разрастване на транспортните връзки бяха посочени разширяването на ГКПП Малко Търново с цел обслужване на ТИР трафик и откриване на нов граничен туристически пункт до Резово, в община Царево.

И двата проекта са част от инициативите на бургаския народен представител Константин Бачийски.

Депутатът от „Продължаваме Промяната“ беше в състава на българската делегация по време на разговорите.

Всички мои усилия за разширяването на ГКПП Малко Търново и за откриване на туристически пункт в Резово имаха смисъл. Проектите вече имат подкрепа не само от българска страна, но се обсъждат и на международно равнище– коментира Константин Бачийски.

Наскоро той обяви, че идеите му за разширяване на ГКПП Малко Търново с цел обслужване на ТИР трафик, последващото разширение на пътя Бургас-Малко Търново и разкриването на граничен пункт за туристи и леки автомобили в Резово са били представени пред министрите на финансите, на транспорта и на околната среда и са получили подкрепа.

Сближаването на позициите между двете страни вече дава възможност да се реализират проектите.

По време на работната среща министрите на транспорта на съседните държави коментираха бъдещото на транспортния коридор, включващ АМ „Черно море“, по който трафикът на север ще достига до пристанище Констанца в Румъния и ще продължава към Молдова, Украйна, Русия и Прибалтика, а на юг ще се разделя към ГКПП Малко Търново и към Резово.

Началото е поставено, ще продължа да работя по тези проекти, докато се реализират напълно – заяви Константин Бачийски.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви