Александър Ненков
Александър Ненков

Александър Ненков навлиза в политиката преди 15 години. Завършил е международни отношения в УНСС ,  магистър от Софийски Университет. Активната му политическа дейност започва още, като студент,  когато участва в организации, насочени към подобряването на условията за следване в университетите.

Влиза в ГЕРБ, когато още е само движение. Млад, амбициозен и с остър език.

В специално интервю за BurgasNews младият представител на бившата управляваща и  днешна опозиционна партия представя своя поглед за актуалната политическа и икономическа обстановка в страната.

Вие ли избрахте политиката или тя Вас? Как се озовахте в парламента?

Не съм очаквал, че ще бъда години наред депутат и ще мога да работя активно в тези сектори, с които съм по-тясно свързан и експерт. Това е една голяма възможност да направя нещо за държавата, в която живея. От 2009 година до сега съм в парламента и не съжалявам. Въпреки, че се говори за политиката, като за мръсна дума и работа, това за мен не е така. Политиката е работа, като всяка останала. Мръсна я правят някои хора, които участват в нея.

Политиката ти дава възможност да реализираш идеи в полза на обществото.

Не винаги се получава, защото политиката е изкуство на възможностите. Може да искате всичко да направите. Но все пак си има някакви граници. Обществото ги поставя на партиите, които влизат в парламента. Политиката е компромис между участващите в нея. Да умееш да отстояваш своите позиции, които са на тези, които са ти гласували доверие, но и да умееш да отстъпваш и да приемаш критики, когато не си прав. Мисля, че аз избрах политиката. Направих го с ясното съзнание да работя за хората и обществото.

Защо точно в ГЕРБ-СДС решихте да правите политическа кариера? Много млади хора се отдръпнаха от тази партия и идея. Видяхте на протестите как изразиха недоволство от управлението на Вашата партия през последните 12 години. Излязоха куп обвинения срещу Вашето управление и лидер. Вие, като млад човек, какво бихте обяснили на разочарованите?

Да, и аз като млад човек влязох в ГЕРБ-СДС с амбициите да се промени курса на управление на държавата. Последните избори показват, че има някакъв отлив на млади хора и разочарование. Това са хора под 30-годишна възраст. Това са хора, които тепърва навлизат в реалния живот. Те не са виждали нищо друго, защото през последните години ги е управлявало ГЕРБ. Така е много трудно да направят реална съпоставка с други управления. Да направят равносметка, дали ГЕРБ е свършил своята работа или не.

Аз не намирам нещо странно, но времето ще покаже. Голяма част от обществото искаше промяна и сега ще има възможност да направят равносметка, дали са я получили. Това е демократичен процес – правото на избор.

Ще дам пример с големите общини в страната. Ето, вашата Бургас. По време на управлението на ГЕРБ, тези общини, включително и Бургас, се развиха към много добре.

Станаха модерни и благоденстват. По този начин и очакванията на хората се повишават. Техните изисквания се вдигат. Обществото е задоволило голяма част от своите потребности и иска повече качество. Летвата се вдига. Имаш по-добър транспорт, паркове. Така вече гледаш в друга посока. Искаш вече повече. Така трябва да бъде. Така задължаваш и политиците да държат нивото високо и поддържаш една добра кондиция. И за тези 30 години трябва, като общество, да си дадем една по-висока оценка. Все пак сме пълноправен член на ЕС, на НАТО, очакваме приемане в евро зоната. Това не е малко.

Въпреки, че не виждам голям ентусиазъм на сегашното, ново управление, в тази посока. Това, че днес младите са гласували за друга политическа формация е тяхно право, но след няколко години ще имат база за сравнение. Те ще видят, че ГЕРБ е направила много за страната. Но това ще стане с времето. В нашите редици също има много млади лица с образование и амбиции, които да поемат кормилото. Все повече ще виждате такива. Хубаво е младото и старото да изградят някаква симбиоза. Едните да предават опита си, другите да съпоставят и отсяват приемайки най-доброто.

Искам да отбележа обаче, че в днешните управляващи няма никакъв опит и експертност в управлението на държавата.

Липсват административен политически и какъвто и да е било такъв. Когато всичко ти е само на думи, рано или късно ти се сблъскваш с даден вид криза и не можеш да се справиш. Това вече става ясно на мнозина в държавата, които виждат какво се случва в последните месеци, една година.

Имат ли според Вас днешните управляващи ясен поглед и цели относно икономическата и политическа обстановка в страната?

Лоша практика в България е да се отрича всичко хубаво направено от дадено управление. Ами в едно управление има и хубаво, има и недостатъци. Но да отречем всичко положително е просто неправилно и несправедливо. Не може да сложим една черта и с лека ръка да кажем: Всичко от ГЕРБ направено е черно и грозно, от тук нататък всичко ще е прекрасно. В живота не е така. Не трябва.

Но аз съм сериозно притеснен за друго. Вече няколко месеца, слагайки и служебните правителства назад – една година ГЕРБ не е във властта. Но каквото и да се случи, се търси вина и оправдание с нашата партия. Парламентът функционира вече и ние сме в опозиция.

Но забелязваме, че никакъв съществен закон не е минал или приет за някаква реформа в каквато и да е било сфера.

Планът за възстановяване, който ГЕРБ изготви. Новите правителства изявиха и обещаха, че ще направят нова визия на този план. Оказа се, че преди два дни отново поискаха отсрочка за това. Оказа се, че България е единствената държава, освен Нидерландия, която няма такъв план. За разлика от България обаче, Нидерландия има някакви свои виждания дали въобще да участва в подобен икономически механизъм за възстановяване на своята икономика. Друг е въпросът, че дори да се изготви такъв план сега, си има законови срокове за одобрения, обжалвания. Вече сме 2022 година. Тези срокове изтичат 2023 година. Просто няма време, а крайния срок за усвояване на средствата е 2026 година.

Не само, че нямаме план, но забележете, няма и приет държавен бюджет.

Нещо, което не се е случвало в историята на управление на страната. Те дойдоха уж с ясни цели, амбиции и обещания, какво е нужно да се промени в държавата, колко ще струва това. Изтъкваха големи експерти, големи приказки се изприказваха, а се оказа, че нямат никаква представа, какво трябва да направят и колко ще им струва това. Не може да приемеш март някакъв бюджет и да го актуализираш след два месеца. Това създава несигурност в икономиката и предприемачите, икономистите са в неведение, какво да правят. Как да инвестират правилно.

Същото се отнася и за потребителите, които не знаят, как да управляват своя портфейл. Бюджета дава сигурност. Липсата му дава несигурност и неувереност. Да не говорим за чуждестранните инвестиции, които са паднали наполовина от както ГЕРБ не са на власт.

Това правителство няма управленска програма. Хората запитвали ли са се въобще, какво иска да направи това правителство за 4 години мандат. Освен високопарни идеи. Празни приказки.

За засегнатите 5 общини от въглеводородните емисии. Още октомври трябваше да се представи план пред ЕК за подпомагането им. Да се отпуснат пари за останалите без работа в общините, за преквалификации и въобще за подпомагане на обществеността. Милиард и 200 милиона се предвиждат по проект, но от Продължаваме промяната нямат такъв, а е февруари. А срока за усвояване е от 2023 година, като крайния е 2026 година.  За каква безотговорност говорим тука, За престъпно безхаберие.

Скоро на това правителство ще му свършат оправданията. Те дойдоха с големи очаквания и обещания на власт. Освен по някакъв коалиционен принцип да се разпределят властови позиции, друго не са направили.

Какви, какви по-точно? Дайте примери?

Миналата седмица за шеф на КЕВР, беше назначен човек, без всякаква компетенция и нужно образование. Ама нищо общо с изискванията, които са по закон. Който закон мнозинството в парламента промени и пак не отговаря. Позицията не кореспондира с професионалните умения на новия шеф на КЕВР. Това е недопустимо.

В отдела по обществени поръчки е назначен човек, който въобще не отговаря на изискванията. Той даже не е юрист. А това е много сериозен отдел, който се занимава с отговорни поръчки за милиони, милиарди евро. Този човек- новоназначеният се е занимавал с продажби на недвижими имоти. Ами извинявайте, но е просто абсурдно. С такива назначения на „правилните хора“ на правилните места, обещаното благоденствие се отдалечава от народа.

Те нямат ясна визия за нищо.

Дори за енергетиката. Направи се  една комисия в парламента, която трябваше да обследва сектора. Тази комисия не заседава нито веднъж, не излезе с доклад нито веднъж. Пълен абсурд. И до там свърши всичко. Правителството дори не иска да компенсира общините. За такава промяна ли говорим!? Надяват се да се случи чудо в световен мащаб. Явно си мислят, че въпроса ще се реши от само себе си. Цените ще паднат, но няма такива тенденции, а напротив нещата ще стават по-зле. Те нямат изградена никаква стратегия. Ама никаква.

Говори се за напредък по антикризисните мерки изпълнявани по линия на ОПИК, за преодоляване на негативните ефекти от пандемията на Ковид 19 върху българската икономика. Какво мислите в тази посока? Има ли действителен напредък или всичко е едно голямо говорене?

Нищо по различно от това, което предложи ГЕРБ. Обещаваха се по-добри решения. Едни големи и празни предизборни приказки за народа. Програмите 60 на 40, които ние въведохме, не работят. Защото въведоха допълнителни изисквания, които са невъзможни за изпълнения. Другата 80 на 20 и 75 на 0, също не работят. Оправданието е, че нямало пари. За програма ОПИК се изплащат пари по одобрени проекти от стария програмен период.

Но на практика нова европейска програма по ОПИК нямаме. Няма договорена такава. Нищо няма. Ние ще запишем нулева година от към Европейско финансиране.

Следващия период обхваща 2021- 2027 година. Ние сме 2022 година. Вече март месец идва. Няма планове, реформи. Бюджетна комисия неслучайно говори вече, подготвяйки хората, че е крайно време да спрем да разчитаме на европейски средства и да използваме наши си. Това са празни приказки, защото програмите с ЕС не са договорени, фондовете не са договорени, плановете и въобще нищо не е договорено и уточнено. И тук идва големият въпрос. Защо държавата в следващата една година е готова да изхрачи 30 милиарда ? Това ще стане ясно на всички, но за съжаление след време.

Вие  какво мислите по въпроса за защита на потребителите от колекторските фирми? Нормално ли е според Вас частни съдебни изпълнители да заплашват длъжници по такива кредити с отнемане на жилищата? Какво е нужно да се направи в тази посока? Вашето лично мнение.

Министър Корнелия Нинова изготви някакъв законопроект, който е в тази посока. Разбирам, че стават много издевателства от страна на някой колекторски фирми за кредити. Не може да е взел човек 100 лева, а да го принуждават да връща стотици. Трябва да има защита на потребителя. Не може таксите да надхвърлят в пъти заема.

Но монетата има и друга страна. Трябва да има някакъв дисциплиниращ характер. По някакъв начин трябва да се гарантира и правото на институциите, отпускащи кредити. Иначе какво ще стане?  Анархия в тегленето и невръщане на кредити. Много внимателно трябва да се подходи, за да се спази баланса. Да се защити потребителя, но и този, който отпуска кредита. Не може лековато да се теглят кредити и да не се връщат.

Какво е мнението Ви за одобрения от правителството проекто-бюджет 2022 година? Какви пропуски виждате Вие от опозицията в него?

Това е проинфлационен бюджет. Този бюджет ни отдалечава от еврозоната, която ни коства големи усилия и политически, и финансови. Целта беше 2024 година да станем пълноправен член на евро зоната. Сега се отдалечаваме от нея. Повече инвестиции за страната ни, по-голям достъп до финансови инструменти, това би ни дала евро зоната.

За голяма жалост, този бюджет е точно обратното – отдалечава ни от възможността да се развиваме и вървим напред.

Бюджета ще налива грешно пари и ще гаси пожар с масло. Националния статистически институт даде резултати за инфлация 9.1% , но това е средна стойност, която не отговаря на действителността. Защото сега, гледайки някои продукти, правейки си сметка, простичка, инфлацията ще видим, че надхвърля 20% .

Наричат го най-социалния бюджет. Но той поощрява само потреблението, което увеличава инфлацията.

Ако получите сто лева към заплатата допълнително, вече ги нямате, инфлацията ги е изяла. Трябваше още в началото, ставайки въпрос за електроенергия, държавата да компенсира бизнеса, за да може той да не повишава цената на своята продукция. Дори сега да получат компенсация от средите на бизнеса, вече е февруари. Даже да го компенсират за декември, януари и този месец, то е късно. Цената е калкулирана така, че да компенсира загубите. Няма как да е по друг начин.

С този бюджет се стимулира покачването на инфлацията, нищо друго не се прави. С тези социални плащания, необмислени. Това е бюджет за печелене на време и нищо друго. Държавата все повече задлъжнява и дефицита става все по-голям. Инфлацията расте. Ние от ГЕРБ бяхме планували, ако не беше пандемията, да почукаме на вратата за евро зоната с бюджетна рамка включваща  нулев дефицит. Вече е само мит. С новия бюджет на Продължаваме промяната, това няма как да се случи.

С този бюджет ще станем по-бедни. Парите се обезценяват.

Това правителство ще направи България първа по задлъжнялост. От второ място по незадлъжнялост в ЕС сега сме на път да стигнем 30% дълг спрямо БВП. А бяхме 20-20% . Освен да ни вкара в дългове, инфлация и каскадни кризи,  друга перспектива не виждам от този бюджет. Това са хора, които не милеят за страната, а гледат да задържат възможно най-дълго крехката си конструкция на власт и ще видите резултата след някоя година.

Запомнете ми думите, Кирил Петков и Асен Василев, никой няма да ги чуе и види след някоя годинка. Но ще понесат хората тежките последици от тяхното управление.

Смятате ли, че е необходимо намаляването на ДДС в енергетиката, храните , лекарствата, тока и газта? Защо?

За България се смята големия успех, че има единна ставка за ДДС, с изключение на туризма. Ако държавата почне да варира в това отношение ще настъпят непредвидими последици. Няма сектори, които да не са важни, но всички ще искат намаляване на ДДС, а съгласете се, че основните приходи за държавата, която работи за всички, идват от там. Не е добре да се пипа там. Това можеше да е една временна мярка още в началото на кризата с електроенергията и горивата, но сега вече не е необходимо. Те излязоха извън контрол.

Хвалени сме и от други държави за това, че сме успели да установим единна ставка. Не е необходимо да се пипа, защото ще се разбута цялата икономика и ще доведе до допълнителни проблеми и кризи. Ще намалим на лекарствата, ще дойдат от хлебо производителите, после горивата и ще стане един хаос. Всички сфери са важни, няма по-маловажни и по-важни.

Обещанията на ПП „Продължаваме промяната“ бяха бързи и ефективни мерки за справяне с кризата. Случва ли се това или се задъха „харвардската машина“?

Това, че правителството все още няма управленска програма, а аз се съмнявам въобще дали ще направи такава, говори само за себе си. Тази програма е смисълът на управлението. Ти обещаваш, изпълняваш и тази програма показва, какво точно си обещал и какво изпълнил. Простичко е. Липсата и показва, че това правителство няма никаква дългосрочна перспектива.

Второто са мерките. Общините, храмовете, училищата и всичко останало – оставени на произвола. Парите, отпускани на бизнеса, са крайно недостатъчни. За общините е трагедия. Компенсации примерно за градския транспорт, пример давам, не се дават. А той се нуждае. Не може да спре, а горивата, електроенергията са поскъпнали. Това води до големи дефицити измервани в милиони, които общините не могат да извадят да платят. Няма от къде. Всъщност кметовете и общините не искат да ограничават транспорта, но в един момент се налага да вземат мерки – да го разредят. Прибягват до икономии. Правителството се проваля в това да компенсира тези институции.

Другото е, че не само трябва да дадеш пари, но трябва и да са навременни. Още от октомври миналата година ги предупреждавахме, че ще растат цените. Предупреждавахме, че трябва да се вземат спешни мерки – нищо. Все едно не чуваха и не виждаха. Сега им припари под краката и се оказа, че държавата не е подготвена.

В едно управление рано или късно се случва да управлявате и да се справяте с някаква криза. Дали ще е с пандемия, емигранти, военен конфликт, няма значение каква, но вие трябва да сте готови да вземете бързи, ефективни решения за справяне с нея. И докато другите държави в Европа в момента го правят, при нас нещата не се случват в никакво направление. Няма компенсации за бизнеса, хората, общините. Няма дългосрочни програми, краткосрочни няма. Нищо няма и не се случва.

Може би виждаме едно ревностно желание да наказват администрациите на тези градове и общини, които не ги подкрепиха активно на изборите. И това го има, но без да мислят, че те де факто издевателстват над хората. Те наказват хората за това, че са направили своя демократичен и свободен избор.

Клишетата, че ГЕРБ и 12 години управление са виновни стават вече банални и хората взеха да се усещат. Въпросът е, че се изгуби много ценно време. Една година – три правителства. В крайна сметка равносметка- нямаш бюджет, възстановителен план, програма.

Няма нищо обещаващо светлото бъдеще. Това е ефектът от политическата криза, в която умишлено ни вкараха.

Нямаше разумни избори. Границата на противопоставянето се премина и тя е сега на лице. Това не е нормално. Не случайно дори ние от опозицията да представим нещо разумно, конструктивно, то не се приема по никакъв начин.

Политолози изказват мнения, че ПП ‘Продължаваме промяната“, като че ли не е позната на българите. И в нея виждаме сякаш само две лица, това на Кирил Петков и Асен Василев. Не се забелязва особена активност на представителите им на местната власт, местните структури, няма координатори. Защо се получава така? Ще остане ли „Продължаваме промяната“ само фирмена табела?

Аз съм информиран човек, но не съм чул някъде да се създават структури и да има стремеж за създаване на партия „Продължаваме промяната“. Защото в момента това не е партия, а движение, формация. Тя не е политическа партия по смисъла на закона за политическите партии.

Всяка партия има структури в страната, в най-малките населени места дори. Това е един огромен апарат от хора. Ние бяхме също само движение и формация, но вървяхме в посока да изградим партия и го направихме. Превърнахме се в демократична, парламентарна партия. При новите управляващи не се забелязват тенденции в тази посока. Това показва, че те явно искат да са някакво мимолетно събитие в държавата.

Защото, ако си партия, ти вписваш името си и изявяваш ангажираност и решимост да прокарваш своите решения и проекти в полза на обществото в дългосрочен план. Днес може да си управляващ, утре опозиция- нормално е за демократичните общества. Това е гарант, че ти не си за малко тук с някаква своя цел, без да си готов за отговорности и отстояване на принципи и позиции.

А си готов с постоянство и усърдия да работиш за своите избиратели и въобще за обществото. За обещанията, които си му дал и ангажиментите, които си поел. А не да се възползваш от някаква ситуация, а после след като употребиш избирателите си да кажеш- „А след мен потоп“!

Какво мислите около скандали с политически фигури в ДПС? Докъде в крайна сметка ще се стигне и какво ще последва от обвиненията към Дилян Пеевски и други техни членове?

В последните години се премина една точка в противопоставяне на институциите. Протестите, на които се анатемосаха институции, без да се визират определени хора, езикът на омразата, доведе до това, че нямаме институции, които да говорят и комуникират нормално по между си. Това няма да доведе до нищо.

Надявам се с времето тонът да спадне и да се нормализира диалога.

Независимо дали е Дилян Пеевски или някой друг, но се съгласете, че е несериозно с изрезки от вестници и извадки от гугъл да градиш обвинения и да изискваш да се повдигат такива. Все пак ти си най-овластеното лице в България – премиера. Това е несериозно. Когато институциите работят в синхрон, само тогава ще има реална и ефективна борба с корупцията. Все пак се изискват някакви реални доказателства.

Нужен е конструктивен диалог и спазване на установените законови пътища и правила, за да има ефективна борба с корупцията. Виновен ли е Дилян Пеевски или не – това се доказва с факти. Не с мнения за него, изрезки от вестници и копипейст от гугъл. Това е несериозно. И това се прави от министър-председател, който разполага с цялата информация на държавата, с нейните властови механизми. Просто е смехотворно.

Другото, което е важно да спомена – институциите не разговарят на нормален език по между си. Вижте скандалите между МВР, Прокуратурата. Няма диалог. Това трябва да се преодолее. Иска се съдебна реформа, но нашите подозрения са, че тя ще е дотам реформа, колкото овладяване на институцията от сегашните управляващи.

Какво точно искат да се промени, не е ясно до момента. Искат да се махне главния прокурор – О.К ще го махнем и какво ще стане? Искат закриване на специализираните съдилища, прокуратура и т.н. Добре, но тези промени се извършват по конституция. Вие, господа управляващи, седнали ли сте да търсите диалог с другите партии по този въпрос? Не.

Да седнем и да решим, какво им липсва в правилното функциониране на тези институции. Да видим, може ли да се решат тези проблеми, как, или не. Това става с диалог, консенсус, аргументи, обсъждания и срещи. Заедно. Нека работим единни. Така се осъществяват промени.

Може да Ви прозвучи, като съвременна „градска легенда“, но сред някои кръгове в обществото се говори, че Продължаваме промяната е добре реализиран проект на президента Радев. До колко са верни тези слухове, според Вас?

Няма никакво съмнение, че това правителство е проекция на президента Радев.

Целият държавен апарат беше впрегнат да вдъхне страх в гласоподавателите на ГЕРБ.

Президентът има голяма роля върху това правителство, но прави впечатление, че покрай смяната на управлението на „Булгаргаз“ и скандалите около нея г-н Радев взе да усеща, че губи почва под краката си. Сега се опитва да се дистанцира от кабинета. Дори на консултативния съвет по национална сигурност, който беше онзи ден, стана ясно, че правителството не си върши работата и във връзка с отбраната на страната ни.

Той се усеща, че това няма как да не му се отрази, защото той е инженера на тази коалиция, като се започне от служебните кабинети, до сегашните управляващи. На практика цялата власт в държавата беше фокусирана в ръцете на президента и той направи всичко възможно да създаде свое правителство, в този формат, който виждате в момента. Но това ще му донесе само негативи, защото кабинетът върви само надолу. Ще дойде време, когато ще трябва да поеме своята политическа отговорност за това, в което ще се превърне държавата.

Интервю на Янчо Николов

4 КОМЕНТАРИ

  1. Янчо Николов пише и прави интервюта, като Кеворк Кеворкян – Добре! Но… явно е точно толкова корумпиран, колкото дъртия комунист Кеворкян. Дано да греша, но това е журналист който прави страшно много интервюта с популярни личности. Забележете, то депутати, то артисти, то Иво Инджев и други такива курбанджии. Няма как да не си е потопил пръстчетата в меда и да не ги е облизал. То големите национални медии не правят толкова интервюта с политици и артисти бе. Всичко е много хубаво, но да е с чисто сърце, не с комерсиална цел. Успех

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви