Плаж

Лятната почивка на Българското Черноморие е по-скъпа от тази в турските и гръцките курорти, показва проверка, при която са сравнени цените на хотели в три курорта в Гърция, България и Турция.

Така офертата за 4-звезден хотел в Поморие за двама възрастни с дете до 12 години за 6 нощувки на база ол инклузив е 2600 лева, пише „Телеграф“.

Цената е за дати в края на юли. За сравнение в турския курорт Анталия при същите условия и период цената е 2530 лева, но в нея са включени и самолетни билети.

Оказва се, че и в гръцките курорти морската ваканция излиза по-евтино, като за четиризвезден хотел на брега на Халкидики на база ол инклузив офертата е 2300 лева.

И трите хотела предлагат безплатни чадъри и шезлонги на плажа, но у нас те са до изчерпване на наличните. Така много туристи, които отиват късно на плажа, обикновено се налага да си плащат за сянка, тъй като няма места, или трябва да се припичат под жаркото слънце, пише още изданието.

По-ранобудните пък излизат в ранни зори, за да запазят шезлонгите с чадъри на първа линия. Това роди и нова професия по нашите ширини, които взимат по 5 лева, за да оставят хавлиите на шезлонгите, като по този начин ги запазват.

Така, ако в периода преди пандемията лятната почивка у нас беше по-евтина от тази в Гърция, но по-скъпа от Турция, то сега страната ни държи една от най-високите цени спрямо другите две държави.

Може би от около 10 години цените в нашите летни курорти са по-високи спрямо тези в Турция, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“.

Досега обаче Гърция държеше по-високи от нашите. За пример Драганов посочи, че пакетите в турските курорти са били средно с 50-100 евро по-евтини от българските.

Очаква се средното увеличение на нощувките през летния сезон тази година да е 11 на сто. Така, ако цената на двойна стая в хотел миналата година се е продавала за 100 лева, то сега ще е 111 лева.

От 10 до 35% стигат намаленията, които се предлагат за ранни записвания за лятна ваканция през тази година. С наближаването на топлите месеци съответно и отстъпките се топят. Така, ако запазите до края на февруари, ще се възползвате от 30% отстъпка от цената, а до края на април тя пада до 10%.

Според Драганов в момента най-изгодна ваканция ще имат хората, които са запазили вече хотели в края на миналата година и дори миналото лято.

Причината е, че цените, на които са подписали договор, се запазват и за този летен сезон въпреки масовото вдигане на нощувките в хотелите заради скъпия ток.

С 30%, или с около 400 лева по-евтино ще струва лятната ваканция на Българското Черноморие, ако се направи резервация до края на февруари.

Така пакетът за 6-дневна почивка за двама на база ол инклузив в един от курортите на юг от 1800 лева пада на 1400 лева.

Офертата е за дати от 16 до 21 юли. Цената за периода от 22 до края на юли обаче остава без намаление, става ясно от ценоразпис на хотела. За различните курорти намаленията за ранни записвания варират.

Например за почивка в Обзор при запазване на настаняване до края на февруари цената е намалена с 35%. Така двойна стая в пика на летния сезон от средата на юли до 15 август е 200 лева на човек, но с намалението пада на 130 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви