Берлинале
Снимка БГНЕС

72-ият филмов фестивал в Берлин присъди най-голямата си награда „Златна мечка“ на лентата на испанския режисьор Карла Симон „Алкарас“. В драмата с биографични елементи се разказва за семейство фермери-производители на праскови, борещи се за бъдещето си, предаде АФП.

Тазгодишното Берлинале се проведе присъствено за първи път от две години, но продължи по-кратко от обикновено.

За публиката и екипа важаха изключително строги правила. Във фестивала участваха 18 филма от 15 страни, които се бореха за голямата награда, като журито беше водено от американския режисьор М. Найт Шаямалан („Шесто чувство“), роден в Индия.

Берлинале е третият пореден европейски филмов фестивал, който присъжда голямата си награда на жена-режисьор, след фестивалите в Кан и Венеция миналата година.

Разположен в Каталуния, „Алкарас“ следва историята на клана Соле – голямо, сплотено семейство, което прекарва летата си в бране на праскови в овощната си градина в малко селце. Но са заплашени от изгонване заради нови чужди планове за земята, според които прасковите ще бъдат изсечени, а на тяхно място – поставени слънчеви панели. Това е причина членовете на семейството да се отдалечат.

Variety нарича лентата „прекрасна, горчиво-сладка селскостопанска драма“, възхвалявайки „топлия афинитет на Саймън към този алтернативно пресъхнал и зелен пейзаж“.„Има много малко регулиране на цените; има все повече и повече големи компании, които се занимават със земеделие… Само в биологичното земеделие виждам някаква надежда, защото това е вид устойчиво земеделие“, казва режисьорката.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви