Съдебна палата-Бургас
Съдебна палата-Бургас

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Георги Т. на 4 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“, което наказание бе редуцирано на 3 години „Лишаване от свобода“ по реда на Гл. 27 – Съкратено съдебно следствие (чл. 371, т. 2 от НПК), за причинена смърт на пешеходна пътека.

Съдът отложи изпълнението на наказанието за срок от 5 години. Окръжен съд – Бургас наложи на подсъдимия Георги Т. и наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Георги Т. за виновен в това, че на 30.09.2020 г., в гр. Бургас, на бул. „Захари Стоянов“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Дачия“,  нарушил правилата за движение, визирани в чл. 21, ал. 1 от ЗДвП – „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: Категория B – 50 km/h за населено място“ и в чл. 120, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – „Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен при подаване на сигнал, който забранява преминаването – да спре пред пешеходната пътека“ и по непредпазливост причинил смъртта на П. М., като деянието е извършено на пешеходна пътека.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Гл. 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, чл. 371, т. 2 от НПК. Подсъдимият изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина.

Окръжен съд – Бургас намери, че направените самопризнания от страна на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства и ги прие. Съдът се ползва от тях при постановяването на своята присъда. В проведеното съдебно заседание Георги Т. изрази съжаление за извършеното от него деяние и помоли съда да наложи справедлива присъда.

По време на съдебните прения държавното обвинение пледира присъдата да бъде произнесена при смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства – чистото му съдебно минало, липсата на нарушения от Георги Т. по ЗДвП, оказаното от него съдействие и изразено съжаление.

Прокурорът поиска да бъде наложено наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, което след редукцията по реда на чл. 371, т. 2 от НПК да бъде 2 години „Лишаване от свобода“, като това наказание бъде отложено за изпитателен срок от 4 години.

Държавното обвинение поиска  подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Защитата на подсъдимия и повереникът на пострадалите лица подкрепиха пледираното от прокуратурата наказание. Адвокатът на Георги Т. помоли съда, при произнасянето на своята присъда и когато преценя степента на обществена опасност на дееца, да вземе предвид неговото чисто съдебно минало и добрите му характеристични данни.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

1 КОМЕНТАР

  1. Това ли вече ще е Българското правосъдие??Убиваш човек и то на Пешеходна пътека, а те не вкарват убиеца в затвор, дори за 3и години??
    Ами съдийките да ги убият на Пешеходна пътека и те никога да не получат възмездие за нелепо отнетият им живот!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви