За втори път Общински съвет прие отдаването под наем на недвижим имот, който трябва да се превърне модерно арт кафене в центъра на Бургас. Мястото се намира на ъгъла на обновената ул. „Алеко Константинов“ и ул. „Св. Св. Кирил и Методий”.

Преповтарянето на сесията отново превърна докладната в спор между част от съветниците, подобен на този преди две седмици. Част от опозицията отново видя привилегировано отношение за бъдещия наемател.

Красимир Калудов от ПП СЕК заяви, че той и групата му няма да подкрепят предложението, защото така се поставяло в неравностойно положение хората, които развиват бизнеси на съседната улица.

Георги Събев от СЕК предложи от своя страна вместо кафене, на мястото да се направи галерия.

Защо трябва да има кафене или ресторант!? Там ще е място за изкуство, а сега изведнъж става кафене. Нещо не се връзва и поставяме в неравностойно положение бизнеса“ , заяви той.

От мнозинството не се съгласиха с думите на опозицията и Веселин Пренеров от ПП ГЕРБ отговори следното:

Мястото е един павилион. Как ще съберете галерия!? Нека бъдем по-сериозни. Ще има търг с наддаване. На никого няма да се подарява“ , каза той.

Защо да не е галерия? Говорим за място, което е отдадено за изкуство„, продължаваше да упорства Събев.

От общинската администрация също се намесиха в спора. Зам.-кметът по култура и спорт Диана Саватева заяви от своя страна, че пространството е част от цялостна концепция, която Общински съвет е гласува за приоритетно развитие на култура.

Кафенето също било част от цялостната концепция.

Спекулативно е да се твърди, че кафенето се отдава без наем. Ще има такъв и той ще бъде определен с търг. Тротоарното право няма да се плаща за първата година. Това обаче не касае наема за самото кафене. Наемателят ще плаща наем. Той трябва да съобрази своята дейност с активностите на улицата. Още през март са организирани два базара на улицата. Има две платформи около кафенето, които също ще се използват за артистични дейност. Искаме да изравним тази зона с площад „Тройката“, като предпочитано място за търговците и артистите в Бургас“ , каза тя.

При положение, че в центъра всички заведения затварят, то ние им създаваме още конкуренция. По-добре да имаше една беседка. Заведение там да се прави е нелогично от бизнес гледна точка“ , сподели Манол Тодоров от ДБГ.

В крайна сметка докладната бе приета с 34 гласа „за“, 8 „въздържал се“ и 3 „против“.

Припомняме, че наемателят ще се определи чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване. Той ще получи мястото за срок от 5 години. Началната тръжна месечна наемна цена е в размер на 579 лева, без ДДС.

Изградената структура включва търговска част и санитарен възел, разположени под общ навес. Закритата площ възлиза на 26.80 кв.м, а тази под навеса – на 76,50 кв.м. В частта на декинга е оформена зона за консумация на открито.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви