При добро стечение на обстоятелствата ще внесем бюджета на Бургас в Общински съвет през март. Дори може да го издърпаме в извънредна сесия по-рано, за да не се чака стандартната в края на месеца. Това каза зам.-кметът по бюджет и финанси на Бургас Красимир Стойчев пред репортери днес.

Важно уточнение е, че все пак от бургаската администрация чака приемането на държавния.

Очакваме, че до края на този месец ще се приеме републиканския бюджет. Съгласно закона до 45 дни след това трябва да се приемат и общинските. Работим по това направление и мисля, че бързо ще се справим. В момента изпълняваме Закона за публичните финанси и Закона за държания бюджет – харчим до 1/12 от предходния, включително се съобразяваме с промяната на чл. 98, където можеш да харчиш до 1/12, но не повече от средствата от предходната година. С приоритет плащаме заплати, електроенергия, газ, горива, храни“ , сподели Стойчев.

Той допълни, че от община Бургас успяват да се справят с разплащанията, като дори премиерът Кирил Петков е посъветвал общините, където може, да се отсрочват плащания.

Имаме контрагенти, с които работим дълги години. По най-важните неща си плащаме навреме. Общинският бюджет ще го сглобим за седмица, но след това трябва да проведем и обществено обсъждане. Дори в големи общини като Бургас 50% от средствата и приходите, които се определят, идват от републиканския бюджет. Без да имаме контролните цифри не можем да направим общинския бюджет. Има общини, които на 95% разчитат на държавния„, поясни още зам.-кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви