Може  би много хора се питат, кой рисува тези прекрасни картинки в детските книжки, и не само в тях. Нsма човек, който да не е гледал в живота си анимационни филмчета, реклами. Много често съвременния човек се сблъсква с на пръв вид обикновени неща  – филми, карикатури в социалните мрежи и пресата, тапети за работния плот, картички, дизайн на уебсайтове. Кои са хората, които ги създават?

Може би професиите  на илюстратора и аниматора не изискват нищо друго освен заложени дарба и талант.  Да анимираш и илюстрираш, означава да имаш  талант в рисуването, и дори навлизането на дигиталните графични таблети не може да премахне това изискване. Оттам нататък обаче, както във всеки занаят и изкуство, е нужно да се упражняваш, упражняваш и да се упражняваш още повече.

BurgasNews ще ви срещне с една млада, красива и амбициозна представителка на тази специална професия.

Дори името и е необичайно интересно. Какво е да си аниматор и илюстратор, какви функции изпълняват в заобикалящата ни реалност, която виждаме и чуваме всеки ден, ще ни разкаже Мелина- Елина.

Очарователната бургазлийка е една от най- търсените аниматори и илюстратори в страната, а и не само. Работила е върху  наши и чуждестранни проекти.

Разкажeте ни накратко за себе си? Защо Мелина-Елина? От къде е това  гръцко име?

 Казвам се Мелина-Елина благодарение на майка ми Петя Хрису, която е актриса и с артистичният си натюрел не би оставила дъщеря си да е с нормално и ординарно име. Често ми се случва да ме питат дали това ми е псевдоним. Не, така се казвам. Имам гръцка жилка, но се чувствам българка. За разлика от интересното си име съм родена, в не дотам интересната София.

Какво представляват професиите илюстратор и аниматор? С какво са свързани тези дейности? Можете ли да ни дадете кратка дефиниция?

Илюстрацията е възможно най-достъпният начин с който да дадеш визуален облик на думи,  музика, усешания, така че твоята фантазия да бъде видяна от повече хора. А анимацията е начина с който да и дадеш ритъм и живот. Това е най-кратките дефиниции, които мога да направя.

Къде сте се учили да илюстрирате и анимирате? Кой Ви насочи към тези артистични области? Това са доста трудни сфери и изискват много талант и умения.

 Любовта към рисуването ми е подарък от леля ми. Тя рисуваше прекрасно и имаше една метална кутия с цветни моливи „кох-и-нор“ , в онези години това беше супер лукс да притежаваш такива. Даваше ми ги да оцветявам с тях, после се подостряха, подреждаха по цвят и прилежно се прибираха в бюфета. Този ритуал ме научи да пазя и ценя инструментите, с които работя и да съм прецизна в това, с което се захвана. В последствие, с една  детска  приятелка, с която сме заедно вече 30 години, се реализирахме успешно в сферата на изкуството. Дарбата е едно, но, заедно с таланта, изискват да се развиват непрестанно. Това става с много труд, упражнения и най-вече практика.

Семейна ли сте? Как се отразява тази ангажираност върху семейния живот? Не пречи ли по някакъв начин?

Семейна съм, да. С мъжа ми се срещнахме, както се казва на „бойното поле“. Познавахме се отдавна и в даден момент започнахме да работим заедно. Той също е илюстратор и аниматор. Залисани в множеството проекти никой не е предполагал , че един ден ще сме горди родители на три дяволчета и огромно количество общи проекти зад гърба. Не знам дали професията свързва хората и определя светогледа на човек , но определено ви кара да гледате в една посока. Явно ангажиментите не ни пречат на личния живот. Просто сме се синхронизирали с тях.

С какви анимации се занимавате? Трудно ли се създава една анимация? Колко време отнема?

 Не мога да обобщя каква анимация правим , защото с моя съпруг работим по много разнообразни проекти. Анимирали сме за театрални постановки, телевизионни реклами, сериали, обяснителни видеа, игри, фестивални филми и т.н. Както всяко нещо и създаването на анимирани видеа е трудно, ако не си го правил. С годините, рутината и опита го правят приятно и забавно. Предполагам , че във всички професии е така. Времето за изработка зависи от сложността на анимацията и нейното времетраене. Някои се правят за по-кратко време, други изискват безкрайно много.

Колко книги сте  илюстрирала?  Освен аниматор сте и илюстратор – две в едно. Какви книги Ви е най-приятно  да илюстрирате?

Голяма страст са ми детските книжки. Иначе не мога да кажа точно, колко съм илюстрирала, много са.  Работих, като артист на свободна практика към чуждестранни сайтове. Само там ми се губят около 20 книги.

Какви техники използвате при илюстриране на една книга и при създаване на анимации?

Всеки текст и продукт си има собствени нужди. Спрямо тях се използват различни изразни средства. Но общото между тях е , че всичко се случва повече дигитално. С художествени материали рисувам само за удоволствие, предимно с дъщеря ми. Дигитализацията все повече измества традиционното, но основните конструкции и художествени умения са незаменим фактор в съзнанието ти и фантазията, която трябва да превърнеш в реалност.

Какви качества трябват за да си добър илюстратор и аниматор?

На първо място , както във всичко, трябва да си отегчаващо упорит и прецизен. Да умееш да слушаш , да приемеш чуждата идея, като своя.  Да я доразработиш и да успееш да я визуализираш по най- добрият начин. И най-важното да не го приемаш на живот и смърт, ако някой не ти оцени труда или просто не го хареса.

С какви трудности най-често  се сблъсквате?

Ами вече не помня. Беше толкова отдавна, когато имах трудности. Сега, може да звучи нескромно, но трудност в работата си отдавна нямам, може би , че денонощието е 24 часа вместо 32 е най- голямото затруднение.

Има ли много като Вас в бранша или се броите на пръсти?

Има много! И адски талантливи при това, но голяма част от тях не се реализират.

Защо не успяват да се реализират? Нали са талантливи?

Нямат достатъчно търпение и мотивация вероятно. Рисувах илюстрации за по 1$ и вървях от „Мусагеница“ до „Алабин“ за да пестя от билетчета, но не се отказах и сега съм ужасно доволна от тази досадна моя упоритост. Липсва им упоритост и мотивация. Може би това е причината.

Какво е нивото на българските илюстратори и аниматори в момента?

Имаме адски добри аниматори , които работят за чужди компании. Пръснати сме навсякъде и няма студио което да ни обедини, за да се направи нещо за българския зрител. Но нещата се променят, светът е достатъчно динамичен и вероятно ще ни изненада.

Имали ли сте предложения от чуждестранни и български  колеги за съвместни проекти?  Какви по-точно?

 Да, но преди време. В момента сме по скоро изпълнители, отколкото автори на собствени проекти. Но да открехна вратата, че в рамките на година и нещо ще имаме нещо авторско което да покажем. Обещавам първо да осветля аудиторията на BurgasNews, когато е готов.

Каква трябва да е ролята на илюстрирането в една детска книжка? Каква е ролята и в анимирането на един материал за деца?

 Работата с деца е изключително отговорна задача. Всяка илюстрация трябва да е добре измислена, какво би казала на детето, какви въпроси ще провокира и какво би отговорил родителят. Метафората в статичните картини, както и всички детайли, предмети и среда трябва да са поставени с причина. Същото е и с анимацията, но там движението подчертава илюстрацията и засилва внушението.

Забелязвате ли някаква тенденция в анимирането и илюстрирането в световен мащаб? Какви?

 Разбира се, във всичко има мода. Тя се изчерпва и се сменя. В момента е много модерен жаргонно нареченият „СОЦ стил“ И в книгите, и в анимацията.

Коя е книгата, произведението, което сте  мечтала да илюстрирате и анимирате някога? Има ли такава?

Нямам. Подхождам с голямо вълнение към всеки нов текст, който ми изпратят. Не ми се ще да мечтая за опредена книга и да кажа: „Ей, това беше най доброто“! Приключвам и „затварям кепенците“. Винаги трябва да искаме още от себе си и от работата си.

Каква анимация мечтаете да създадете? Какво Ви  е нужно за това?

Искам проект с щастливи. мотивирани хора, които работят за проекта , а  не за дивидентите му. Мисля, че така би се родила и реализирала успешната идея.

Върху какви проекти работите  в момента?

В момента работя по две книги. Едната е по текст на известния български  автор Слави Стоев и е изключително вълнуваща. Тя е насочена към родителите и децата, към подрастващите. Затваряйки последната страница, няма да има човек, които да не си даде равносметка и да погледне с други очи. Работя и по премиерната книга на един млад и много талантлив автор –  Надя Лашева. Още преди лятото да е дошло, ще можете да се запознаете с един адски симпатичен рибок от страниците на нейната книга.

Работим с моя съпруг  и по няколко анимирани проекта, както и по анимирани серийки, но за тях, когато станат факт ще съобщим първо на вас.

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви