Тиара

Поредния талант на Бургас отправил се по пътя на славата блесна с нова авторска песен.

Днес нашата героиня в BurgasNews, е очарователна млада дама, която изцяло е отдадена на изкуството. Във вените й тече кръвта на големия бургаски композитор Иван Коларов, който сътвори химна на Бургас – „Бургаски вечери“.

Теди Русева  – Tiara е ослепително красива блондинка,  но напук на  „масовия фолклор“ за русокосите дами, Теди е изключение.  Интелигентна, образована и много амбициозна. Завършва Актьорско майсторство през 2016 година в НБУ. Нейни  преподавали са Снежина Петрова, Васил Димитров, Деси Шпатова, Владо Пенев, Анна Пампулова, Нина Димитрова, Рени Врангова и емблематичната  Цветана Манева. С нея младата бургазлийка прави първите си стъпки на  сцената по време на дипломния си спектакъл „Домът на Бернарда Алба“.

С настъпването на пандемията театралните участия намалят и дори спират. Младата актриса продължава да е на сценичната площадка и до днес. Различното е, че е в ролята на асистентка на световно известният бургаски  маг Йордан Янев –  Зайн.

Чувствителната натура на Теди Русева се чувства прикована в окови, които решава да скъса по свой си, артистичен начин, с музикални изяви. Чаровницата прави своя авторска песен „Дишай“, като по този начин изразява себе си, когато е далеч от сцената. Песента става хит в социалните мрежи.

Срещаме се с Теди Русева, за да ни разкаже повече за себе си и  трудностите които среща по пътя си един млад артист и певец. Не липсват и комични ситуации в съвместните и изяви с Маг Зайн.

Преди да започнем разговора нека уточним за феновете Г-ца Русева или  Г-жа Tiara ?

Все още съм госпожица и нямам други намерения за близкото бъдеще, харесвам си фамилията. Хаха. А приятелят ми можете да видите в новия ми клип. Той e навигатор по образование, но сега се преквалифицира в герой от видео клип, оператор и  монтажист. Уточнявам това, защото сами снимахме клипа по новата ми песен „Дишам“. А в сърцето ми винаги има място за моите фенове.

А , защо пък Tiara? Как реши да се спреш точно на този псевдоним?

 Тиара е сценичният ми псевдоним, който предимно използвам когато съм на сцена със Зайн, но всъщност го измислих през 2011.Още тогава исках да пея припеви в рап парчета и от инициалите ми на името и фамилията + „а“ за благозвучие се получи TRa. Тогава обаче вместо с музика, започнах работа като асистентка на Зайн.

Как се събрахте с илюзиониста Зейн? Какво е общото между магията и театъра?

 Със Зайн сме съученици от гимназията. Тоест познаваме се от вече 17 години! Повече от

половината ни живот. Магичният спектакъл е като театрален, просто с повече рязане! Използваме всички похвати на драматургията, така че няма разлика, освен, че в обикновения театър знаят, че си актьор, а в магията, особено децата, ме имат за свръхсъщество, та аз възкръсвам по няколко пъти на вечер пред очите им!

Имали ли сте комични моменти по време на представления?

 Участвахме в благотворителен концерт и аз му счупих реквизита – едни чаши – още от първото излизане на сцена. През същата година бяхме в Сърбия на състезание по магия. Там зайчето ни не излезе от горящата клетка както беше по план! Оказа се, че е избягало и изуми дори и нас! Заслужи си награда за илюзионист. На магичния фестивал в Габрово пък следващата година имах доста трагикомичен 1ви април – роклята ми се запали, обувката ми се разлепи, седнах да я лепя и на дивана имаше забита игла, на която се набодох и за финал заваля сняг, а бяхме по тениски!

 Къде ходите на участие с магът  Зайн?

 Участвахме в „Национален фестивал на изкуствата“ в Бургас, където присъстваха много артисти от страната.  Викат ни на все повече места. През лятото всяка вечер сме в едни от най-добрите резорти по нашето Черноморие, които имат големи сцени, тъй като сме с много големи реквизити. Работили сме и в софийския на сцена, където водещ беше Драгомир Драганов – Драго Чая. Беше много красиво – басейн с кръгла сцена по средата и много светещи фонтани. Много се страхувах да не падна във водата, накрая стана така, че Зайн падна. Ето, още една комична случка.

Участия с цирк. Който  замина за Истанбул. Аз бях само на няколко спектакъла там, Зайн остана половин година сам, тъй като все още учех в университета и нямаше как да пропускам репетиции. После заради ученето се разделихме. Той беше  около две години в Макао и Китай.  Аз не мисля, че бих издържала толкова далеч от България. Работили сме и няколко години на яхта, както и на мрежата на катамаран, което беше изпитание, предвид морската ми болест. По принцип  имам и клаустрофобия, така че избирайки да играя асистент,  определено съм се изправила срещу страховете си.

През 2018та година направихме и първото национално турне „Вълшебствата на Зайн“ под мотото „Остани в България – промени България“. Проведе се в 9 града и беше много успешно. Трябваше да повторим в 16 града през 2020, но беше отменено заради локдауна, затова успяхме през 2021 година, но за съжаление само в 4 града.

Теди, ти си   внучка на известния композитор Иван Коларов – създателят на бургаския химн „Бургаски вечери“. Това повлия ли ти за избора ти към артистичните и певчески среди? Кръвта вода не става, има една поговорка и май ще се окаже вярна? Кой те насочи към света на изкуството?

Винаги съм искала да го познавам, своя дядо,  щеше да ми е страхотна помощ, но макар и да не е доживял да се родя, кръвта наистина вода не става. Още от 3-годишна изнасях концерти вкъщи всяка вечер – рисувах си сценарий, бях водеща, танцувах, пеех, разигравах сцени от сериали. Винаги съм знаела, че искам да съм на сцена под една или друга форма. Занимавах се и с писане на поезия, рисуване, керамика, грънчарство, спортни танци, модерен балет и шах.

dav

През 2016  година участвах в ТВ формата „Пееш или лъжеш“ и за пръв път се изявих публично с пеене. Това определено ми даде кураж да започна и музикална кариера. Наско  Нейчев, мой приятел от години организира конкурс за текст на песен и ме покани да журирам. Наградата беше реализиране на песен. Аз избрах и изпях текста на Цвети Стоилова – „Искам“.

Друг мой приятел с псевдонима Valentine Rain завършваше музикалното си образование в Англия по това време и ме помоли да изпеем дуетна песен – дипломната му работа. Песента е на английски и се казва – „Love you as the world loves music“ Аз съм участвала в клипа на друга негова песен – „Fire + Fire“, която е страхотна и с негово позволение й направих кавър в ютюб канала ми.

През 2020 режисьорът Емилиян Дечев спечели финансиране от столична община и ми предложи да заснеме мой клип. Презаписах „Искам“ с нов, по-богат аранжимент, дело на младия композитор Християн Иванов и снимахме клипа в столичен пиано бар. За дебютно парче пожъна успехи, беше част от класацията на БНТ. През 2021 отново с Християн кандидатствахме за финансиране от фонда на Музикаутор и така създадохме „Дишам“.

Как се гради кариера в сферата на изкуството? Помагал ли ти е някой?

Много е трудно да се гради кариера. В нашите професии се взимат млади хора, аз вече не влизам точно в тази графа. Още като студентка ходех на много семинари  със световни преподаватели, за да черпя от опита им. Участвах и в мюзикъла на Борис Панкин „MUSIC ALL“, в който участва и Мариан Бачев. Успях да играя и 2 сезона в „Сфумато“. Никой не ми е помагал, сама съм търсела път за изява. През 2016 година станах част от трупата на частен театър „Бхалг“ и прекарах там 4 години. В момента също търся театър, защото много ми липсва.

И сега, когато няма театрални участия, продължаваш ли да работиш със Зайн или само ще пееш? Какви са ти краткосрочните планове?

 Да, разбира се. И много се надяваме, че   през тази 2022 ще  осъществим турне!

Теди, животът ти наистина е  изцяло отдаден на изкуството. Театър, музика, магия. Но не е ли това прекалено разпръснато някак си? Пилееш сили в различни посоки. Как ти се отразява това натоварване? Все пак си  една крехка дама?

 Винаги съм успявала да балансирам, за мен тези изкуства се допълват, не си пречат. Колкото повече качества има един артист, толкова по-добре за развитието му.

Добре ще те питам така: „Намираш  ли свободно време за себе си? Как съчетавате личния си живот с професионалния? Казваш, имаш любим до себе си, как приема той  тази твоя активност?  Имате ли време един за друг? Пък и не те  ли ревнува сред толкова много млади и красиви колеги, хора, фенове с които се срещаш?

 Имам даже прекалено много свободно време, заети сме предимно през лятото. Използвам го да пиша текстове, изработвам и детски сапунчета с играчка, оказа се полезно хоби през 2020 ! Приятелят ми не е толкова ревнив, колкото мен, доста по-уравновесен е.

Как дойде идеята за песента Ви „Дишам“? Кой написа текста и кой спонсорира записването на клипа? На кой е посветена песента?

 Текстът е мой и е повлиян както от лични преживявания, така и има доза художествена измислица. Посветен е на всички, които след раздяла мислят, че не могат да живеят без този човек. Искам да им кажа, че нямат нужда от някого, за да са цели, силни и завършени личности! Музикаутор спонсорираха песента, но предпочетох да вложа средствата в реклама. Клипът е сниман от баща ми Пламен Русев, а гримът е дело на майка ми Мирослава Коларова. Аз го монтирах, а приятелят ми направи цветовите корекции и ефектите. Исках стилът да се доближава до една от вдъхновителките ми – Лана дел Рей.

Поради заетостта ми лятото и турнето ни през септември, чак октомври успях да снимам. Беше 5 градуса и имаше много силен вятър, но не успях да се разболея. Беше си предизвикателство да изглеждам красива и спокойна, докато всъщност се тресях от студ, както се вижда и във видеото от мейкинга, което качих в канала си.

Имала ли си предложения от чуждестранни твои  колеги за съвместни проекти? Търсили ли са те  известни български колеги  предложения за съвместна работа?

 Писали са ми американски продуценти, но засега сама се продуцирам. Очаквам два проекта с български изпълнители. Ще ги разкрия първо на BurgasNews, но нека засега останат в тайна.

 Какво мислиш за стойностната музика в България днес? Твоят  колега Момчил Колев казва в наше интервю, че има талантливи певци, но няма успех българската музика на световната сцена. Какво мислиш ти по този въпрос? Защо е така според теб?

За съжаление комерсиалната музика се прави предимно за забавление, по-малко са дълбоките по смисъл текстове, които да докоснат нещо у човека. По света, както и тук на почит е голотата, за съжаление, а певец става всеки с аутотюн. Друго, което продава е скандалът. Като теглим чертата излиза, че талантът, уменията, годините обучение и лишение са изместени от пошлост и простички думи, които да могат да се запомнят лесно. Но вярвам, че за всеки влак има пътници и всеки трябва да прави изкуство както го чувства, не да робува на мода. Имаме добри песни на английски, аз също подготвям такива, както и на италиански и ще се радвам да увелича аудиторията си.

Смяташ ли, че ти  би могла да си първата, която ще направи този дългоочакван световен пробив на българската популярна музика?

 Не смея да се изказвам така. Вече всичко е правено, всичко ново е добре забравено старо. Важното е да се твори с любов, не резултатът.

Кажи ми честно, кое  те влече повече – театъра или пеенето?

През последните години, без работа, с ограничения, неща, които водят до тежка депресия хора като нас – артисти, започнах да правя музика. Трябваше да ме затворят и да ме карат да нося парцал на лицето си, за да взема решението да скъсам оковите и да „Дишам“. Това е начинът ми да се изразявам, когато нямаме сцена – музиката. И двете ги обичам и искам да ги работя.

Не си ли имала предложения от страна на поп фолка и какво мислите за този жанр? Той май не страда толкова от епидемичните мерки.

Имах след участието ми в „Пееш или лъжеш“, но не слушам този стил и съответно не го изпълнявам. Не ми харесва и как всички изпълнители започнаха да си приличат след интервенции, така губиш идентичност. Аз предпочитам по-малка аудитория, но да пея каквото чувствам и да съм себе си!

Какви са бъдещите ти планове и проекти? Свързани ли са с чужбина или си твърда националистка и ще работиш тук, в България?

Ще  направя песни за европейската публика, бих участвала в международни конкурси, но не бих живяла другаде.

Какви пречки срещаш най-често в творческия си път? С какви трудности са най-честия  препъни камък за теб?

Това, че не правя обичайната комерсиална музика и съответно имам по- малка аудитория. Но когато се справяш сам е доста по-трудно, отколкото ако имаш продуцент зад гърба си.

Наближава празника Св. Валентин. Празнуваш ли го или предпочиташ  българския вариант Трифон Зарезан? С кого ще го празнуваш, къде и какво би искала да получиш, като подарък?

 Ще сме на ресторант с друга приятелска двойка, за мен това е ден като ден. Не харесвам манията по този празник, хубав повод е, но аз предпочитам да получа случаен малък подарък изненада без повод, отколкото някой да се чувства длъжен точно в определен ден да го прави.

Искаш ли да кажеш нещо на своите почитатели и нашите читатели? Нещо като послание, което искаш да чуят от сърце?

Бъдете здрави, слушайте качествена музика, подкрепяйте българските артисти и дишайте свободно!

Интервю на Янчо Николов

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви