Изграждането на детска болница и разкриването на кръвен център в Бургас, уреждането на статут на Ченгене скеле, изграждането на четирилентовите пътища в областта и компенсации за общините заради високите сметки за електроенергия.

Това са само част от основните приоритети за депутатите от ПП ГЕРБ-СДС Любен Дилов и Жечо Станков, които днес участваха в срещата, организиран от областния управител Стойко Танков.

На нея народните представители от Бургаски многомандатен избирателен район от всички парламентарни партии и новото ръководство на Областна управа, обсъдиха проблемите, които с години чакат своето разрешение в региона.

Важните за мен теми са изграждането на детската болница в Бургас, разкриването на кръвния център и моята лична битка и мечта – да уредим статут на Ченгене скеле. И трите теми са напълно постижими. Кръвният център сме го вкарали в поправката на бюджета. Малко под 8 млн. лева ще струва, включително с капиталовите разходи. Надявам се на подкрепата на останалите бургаски депутати. Ченгене скеле е моя мечта не само заради самите хора там, но заради това, че е удивително място“ , каза Любен Дилов.

Той бе категоричен, че в България няма много живи обекти на материално-културно-историческо наследство, които още да са живи, каквото е Рибарското селище.

Според него трябва да се положат усилия то да се съхрани. По негови думи за щастие това не зависило „удивителната“ законодателна дейност на парламента, а от добрата нагласа на земеделския министър, държавната и областната администрации.

За големите инфраструктурни проекти чакаме да чуем големите инфраструктурни намерения на правителството. Още не мога да се ориентирам кое ще е повече – тунелите под Шипка, мостовете над Дунав или македонците в космоса. Нека кажат какво ще искат да правят, за да можем и ние да предложим нашите приоритети. Две неща със сигурност няма да се случат – санирането в този обем, в който беше. Както и четирилентовият път до Царево, срещу който явно имам някакви обструкции“ , продължи Дилов.

Той оцени като лоша работата на Народното събрание, защото депутатите в него имали нисък коефициент на полезно действие.

Отдавам го и на факта, че са много млади и неопитни колегите. Приемам, че има идеологически сблъсък с половината партии в управляващата коалиция, за които изборите сякаш не са свършили. Полезността на действията на този парламент е обидно ниска. Последната седмица сякаш нещата се раздвижиха, влязоха някакви законопроекти, но пак голяма част от тях не са от някакво драматично значение за хората. Вече близо 3 месеца не можем да се преборим за мярката за компенсация на бизнеса за електроенергията. Дори се чудихме дали това не се прави с умисъл, но установихме, че се прави основно от глупост. Жечо Станков им предложи дори да го внесат от тяхно име, ако толкова не искат да е от нас, но пак няма развитие. Управляващите седят върху пари, редно е да ги върнат на хората и подпомогнат бизнеса и да се намали инфлационния натиск, но защо не го правят, нямам обяснение“ , каза още депутатът от ПП ГЕРБ-СДС.

Неговият колега Жечо Станков заяви от своя страна, че изграждането на четирилентовите пътища в областта е нещо непосилно за местните общини. Според него това трябва да бъде заложено в държавния бюджет.

Той сподели, че в краткосрочен план приоритетните за област Бургас проекти, освен четирилентовите пътища, трябва да са: новата входно-изходна артерия на „Меден рудник“, разширяване на учебни заведения в Бургас, ремонт на канализационни и ВиК мрежи, спорната зала и пристанището в Царево, пътните отсечки в Поморие и  други.

Станков изрази съжаление, че към момента колегите му от управляващата коалиция няма да въведе компенсации за общините за огромните сметки за ток.

„Те направиха всякакви еквилибристики втора седмица това решение да не влиза в парламента. Надяваме се от следващата седмица да можем да обсъдим темата в зала, защото виждам какво се случва на територията на Бургаска област. Учебни заведения излизат със съобщения за огромните си сметки за електроенергия в сградите и общежитията си. Всички кметове започнаха режим на тока в населените си места.  Те изказаха и своите притеснения, че държавата няма да ги подпомогне, още повече когато обвързват компенсациите с проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция. Важно е да гарантираме, че режим на тока по улиците на градовете в Бургаска област няма да имат, като това може да се гарантира само, ако държавата компенсира с пълния размер повишението на електроенергията. Нужно е да се покрият разходите на общините, старческите домове, яслите, молитвените храмове, всички институции, които се грижат за културната дейност“ , поясни Станков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви