Заместник председателят на Общински съвет – Бургас и областен координатор на социалистите в морския град Живко Господинов излезе с позиция относно намерението на „Бургасбус“ да вдигне цената на билета.

„Още през 2017 г. от БСП – Бургас бяхме против поскъпването на билета. Въпреки това от първи ноември 2017 г. билетът в градския транспорт стана 1.30 лв. с карта, а закупен от шофьора – 1.50 лева“, припомни Господинов.

Той подчерта, че мотивите за поскъпването тогава бяха почти същите като сега и са свързани с изтеклия гаранционен срок на новите автобуси, с цената на метана и повишаване на електричеството за промишлените предприятия.

Сред причините за планираното завишение тогава бе факта, че цената на билета в Бургас не била променяна от 2010 г., а през това време заплатите са се променили. В същото време държавата не била повишила през всички тези години с нито стотинка дотирането за пътуванията на ученици и пенсионери.

„Още тогава от БСП – Бургас бяхме категорично против подобно увеличение поради ред причини. Цената за голяма част от бургазлии е непосилна. Заплатите тук са на 50% от тези в София, а цената на билета е почти същата“, коментира Господинов.

„С решението за поскъпване на билета предупредихме, че това ще доведе до отлив от услугата и влошаване на финансовото състояние на „Бургасбус“ ЕООД. Тези наши прогнози се доказаха през годините и днес, пет години по-късно, се входира докладна за ново увеличение на цената на билета. Какъв по различен резултат очакват от ръководството на „Бургасбус“, като промяната в нашия град е по-малка заетост, ниски доходи на работещите – на 10-то място сме по размер на заплата, отлив на ползватели на услугата обществен транспорт“, заяви още общинският съветник.

„Ако предложението се приеме, ще сме и с най-скъп билет в страната“, предупреждава той.

„От БСП – Бургас, освен че бяхме против увеличението на цената на билета през 2017 г., всяка година сме предлагали нейното намаление с различни аргументи, но без резултат. Аз съм категорично против подобно увеличение“, категоричен е Живко Господинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви