От 14 февруари 2022 г. отпада рестриктивната мярка за ограничение на работното време на заведенията. Това прие областният съвет по здравеопазване на свое заседание днес.

Ограничава се до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве (заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма и др.) при спазване на подхода със „зелен сертификат“.

Ограничава се публиката на културни, спортни, сценични, музикални /кина, театри, концерти/ и други мероприятия – до 50% при спазване на подхода със „зелен сертификат“.

Забранява се посещението на непълнолетни лица в търговски центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и др. без придружител- родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния.

Ще се осъществяване стриктен контрол в местата, предназначени за обществено ползване, в това число заведения за обществено хранене и развлечение относно наличие на т. нар. „зелен сертификат“, от страна на органите на местната власт, ОДВМР-Бургас, дирекция „Обществено здраве“ и дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ-Бургас.

По данни на директорът на РЗИ-Бургас д-р Паздеров вече се наблюдава спад на заболеваемостта на седмична база с над 20%.

Със завършен цикъл на ваксинация са 118 600 (33%) от населението на област Бургас, 38 338 (11%) са с поставена бустерна доза. Възрастта на заболеваемост обхваща от 18-годишна до 65-годишна възраст, или това е активната част на населението.

За двуседмичен период, т.е. до 9 февруари, общините с най-много заболели (над 2000 души за периода) са Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Приморско и Царево.

Останалите общини от област Бургас са със заболели под 2000 души за двуседмичния отчетен период.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви