Опасни товари са складирани на пристанище „БМФ Порт Бургас” без екооценка и в близост до жилищни райони. За това алармира на пресконференция днес Димитър Найденов, член на националния съвет на „Да, България“.

По негови думи става въпрос за резервоари за сярна киселина с вместимост 50 000 тона. В близост до тях има и резервоар за гориво, както и терминал за пропан-бутан.

Инсталацията вече е изградена, но имаме данни, че за издаването на разрешителното за съхранение на сярна киселина е извършено нарушение на закона. Има процедури по издаването на разрешително на подобни съоръжения от страна на РИОСВ. През 2017 година от бургаската екоинспекция са обявили, че не нужно да се прави ОВОС. При издаването на екооценка има заложено да бъде направено и обществено обсъждане. Никой не питал бургазлии дали искат в близост до центъра на града да се съхраняват опасни товари“ , заяви Найденов.

Той поясни, че вече са отправени и питания до ресорните министерства по темата.

Общественият интерес е накърнен. В развитите морски държави подобни товари се съхраняват извън градовете. Освен това нямаме информация и какви филтри са поставени на инсталациите за изпаренията от киселината, които отиват в атмосферата. Важно е да разберем дали живота и здравето на хората е в опасност„, каза още Найденов.

Бившият депутат допълни още, че в Европа не се отдава на концесия пристанищна инфраструктура, а дейности. А заради терористичните заплахи тенденцията в света е пристанищата и тяхната транспортна инфраструктура да остават под държавен контрол.

По-рано днес пък от „БМФ Порт Бургас” обявиха, че отварят вратите си за гражданите на Бургас. На 19 януари, събота, всеки желаещ ще може да посети пристанището, да разгледа Пристанищен терминал „Бургас Изток-2”, да се запознае с построеното от концесионера през последните десет години, с извършените крупни инвестиции в обновяване на инфраструктурата и техниката.

Гражданите ще имат възможност на място да се уверят в безопасността на всички съоръжения на територията на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2”. Програмата предвижда още и презентиране на терминалите, стопанисвани от дружеството на територията на пристанище Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви