Алепу

Инвеститорът, който построи т.нар. „подпорна стена“ на плажа Алепу, е длъжен да рекултивира околността, за да се възстанови доколкото се може природата там. Това заяви в „Денят започва“ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той добави, че от екоминистерството вече са влезли в комуникация с инвеститора и му е вменено законовото изискване.

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м. от морето.

Остава в сила и пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там.

Според министър Сандов реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

От министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока.

Относно проблемите с качеството на въздуха, според Борислав Сандов, основната отговорност е на общините. Той изтъкна, че мерките за справяне с проблема са ясни от много отдавна – редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът заминава за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на ЕК да се продължи европейското финансиране по програмата за безплатна подмяна на отоплителни уреди. Целта е броят на домакинствата, които се отопляват на въглища, да намалее драстично.

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви